FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9:30 sati

Autor: dhai
ZAGREB, 23. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9:30 sati.

MINSK

Birači u Bjelorusiji u nedjelju su počeli glasovati na parlamentarnim izborima, koje bojkotiraju glavne oporbene stranke zbog brojnih kršenja izborne procedure. Oko 7.000.000 birača pozvano je na birališta koja su otvorena od 8 do 20 sati po lokalnom vremenu. Oni trebaju izabrati 110 zastupnika parlamenta te najzatvorenije zemlje u Europi, koja je pod sankcijama Zapada zbog represije protiv predstavnika oporbe.

Dvije glavne oporbene skupine - Ujedinjena građanska stranka i Bjeloruska narodna fronta - bojkotiraju izbore i povukle su svoje kandidate s izbornih lista, prosvjedujući zbog kršenja izbornih pravila. One su pozvale birače da ne izlaze na izbore, već da nedjelju iskoriste za izlete na selo ili odlazak u ribolov.

WASHINGTON

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak i utorak nakratko će posjetiti Opću skupštinu UN-a, šest tjedana prije predsjedničkih izbora na kojima mu je protivnik republikanac Mitt Romney i u trenutku kada je islamofobni amaterski film snimljen u SAD-u potaknuo žestoke protuameričke osjećaje i nasilje u muslimanskom svijetu. Američki predsjednik će na Općoj skupštini UN-a govoriti u utorak ujutro, a potom će prisustvovati godišnjem sastanku "Clintonove globalne inicijative", nevladine udruge bivšega američkog predsjednika Billa Clintona koji ga podupire u kampanji. Kako je izvijestila Bijela kuća, Obama će u UN-u ponovno istaknuti kako SAD odbacuje islamofobnu video snimku te kazati kako je nasilje apsolutno neprihvatljivo. "Također će uputiti jasnu poruku: SAD se ne namjerava povući. Amerika će odgovoriti svima onima koji napadaju Amerikance te zauzeti nedvosmisleno stajalište kada su demokratske vrijednosti u pitanju", najavio je glasnogovornik Bijele kuće Tommy Vietor.

ATME, Sirija

Pripadnici režima Bašara al Asada sve brže gube teren u Siriji i samo im vojna prevlast u zraku omogućuje da potpuno "ne potonu", rekao je u nedjelju za AFP sirijski brigadir Ahmad Abdel Vahab. "Sa ili bez pomoći izvana, pad Asadova režima pitanje je mjeseci, a ne više godina", rekao je Vahab. "Kad bismo imali protuzračnu obranu i efikasnu protutenkovsku obranu mogli bismo vrlo brzo biti u prednosti. No čak i ako nam strani saveznici ne pomognu, mi ćemo pobijediti. Samo što će u tom slučaju borba potrajati nešto dulje", kazao je. "Pod kontrolom držimo veći dio zemlje. U većini regija Asadovi su vojnici zatočenici vlastitih vojarna. Vrlo rijetko iz njih uspijevaju izaći, a mi djelujemo posvuda osim u Damasku", rekao je Vahab, dodavši kako predvodi četiri bataljuna ujedinjena u brigadu Naser Salahedin, u Alepu i regiji.

PEKING

Visoki kineski dužnosnik sastao se u subotu u Kabulu s afganistanskim predsjednikom u okviru učvršćenja veza dviju zemalja prije povlačenja NATO-ovih snaga 2014., što je prvi posjet Afganistanu jednog kineskog političkog čelnika u zadnjih 50 godina, izvijestila je u nedjelju agencija Xinhua. Zhou Yongkang stigao je u Kabul u subotu u četverosatni posjet tijekom kojega se sastao s predsjednikom Hamidom Karzaijem, navodi kineska državna agencija, dodajući da posjet nije bio najavljen zbog sigurnosti. Zhou koji je deveti u hijerarhiji Kineske komunističke partije, odgovoran je za sigurnost na čitavom teritoriju Kine. Zadnji službeni posjet Afganistanu nekog visokog kineskog dužnosnika dogodio se 1966., kada je tu zemlju posjetio tadašnji kineski predsjednik Liu Sahoqi, podsjeća agencija. Peking je zadnjih mjeseci ojačao diplomatske veze s Afganistanom, dok se približava konac 2014., rok za odlazak američkih i NATO-ovih snaga.

ZAGREB

Europske vlade i industrija trebali bi uložiti 45 milijardi eura u razvoj računarstva u oblaku (cloud computing) do 2020., u sklopu europske strategije da se do kraja desetljeća ostvari BDP od 900 milijardi eura i otvori 3,8 milijuna novih radnih mjesta, prenose europski mediji. Ambiciozan plan previđa dugoočekivana strategija Europske komisije za razvoj računarstva u oblaku, koju bi povjerenica za digitalni razvoj Neelie Kroes trebala predstaviti idući tjedan. Zagovornici 'cloud' računarstva ističu da ono omogućuje velike uštede u smislu troškova za software i potrošnju energije. Istraživanja pokazuju da je to jedan od sektora digitalnog gospodarstva koji se najbrže razvija. Europska unija pokrenula je u lipnju svoj prvi 'cloud software' - projekt Optimis, koji je EU proračun podržao s 10,5 milijuna eura. Po procjenama Europske komisije, 'cloud' javnog sektora mogao bi stvoriti profit od 250 milijardi eura do 2020. i 2,5 milijuna novih radnih mjesta. International Data Corporation procijenio je prošli mjesec da su ukupni prihodi od javnih IT usluga u oblaku premašili 17 milijardi eura 2010. te da će 2015. doseći 58 milijardi eura.

NEW YORK

Američka informatička tvrtka Apple zatražila je još 700 milijuna dolara odštete pošto joj je jedan kalifornijski sudac odobrio milijardu dolara, a Samsung traži obnovu postupka. U sudskom dokumentu zaprimljenom u petak kasno navečer, "Apple traži dopunu postojećoj presudi radi povećanja odštete za 707 milijuna dolara", ocijenivši da dobivena odšteta nije dovoljna za Samsungovo kopiranje patenata na konstrukciju proizvoda. Apple traži da odšteta pokrije "sve kopirane proizvode", ističe se u dokumentu. Apple i Samsung se međusobno optužuju za kopiranje patenata na sudovima u čitavom nizu zemalja, s dosad različitim ishodom. Apple je odnio veliku pobjedu u kolovozu u Sjedinjenim Državama, kada je porota u Kaliforniji zatražila da Samsung plati globu veću od milijardu dolara. Američka tvrtka je pak odbijena na japanskom sudu, a jedan korejski sudac kaznio je i Apple i Samsung.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙