FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 14. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

GOLEDEN - Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u četvrtak da je svojoj administraciji naložio poduzimanje svih potrebnih mjera kako bi zaštitili Amerikanci u inozemstvu, dok se američka diplomatska predstavništva na Bliskom istoku suočavaju s nastavkom nasilnih prosvjeda. Govoreći na predizbornom skupu u Goldenu u saveznoj državi Colorado, Obama je također rekao da su on i njegovi pomoćnici bili u kontaktu s drugim vladama "kako bi im dali do znanja da snose odgovornost za zaštitu američkih državljana". Obama je govorio nakon što su američki veleposlanik u Libiji i tri druga diplomata ubijena u napadu na američki konzulat u libijskom gradu Bengaziju u utorak navečer. Napadači su bili dio razbješnjele gomile koje je napala konzulat, okrivljujući Ameriku za film u kojem se vrijeđa muslimanskog proroka Muhameda.

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je u četvrtak napad na američki konzulat u Libiji u kojem je ubijen veleposlanik SAD u toj zemlji. "Moguća je samo jedna reakcija: osuđujemo taj zločin i izražavamo sućut obiteljima žrtava", rekao je Putin novinarima u Sočiju. "Nadam se da će nas ova tragedija potaknuti da pojačamo zajedničku, naglašavam zajedničku, borbu protiv ekstremizma i terorističkih prijetnji", istaknuo je ruski predsjednik. "Imali smo mnoge razlike sa američkim partnerima u pogledu načina na koji je trebalo rješavati probleme na žarišnim točkama proteklih godina", izjavio je Putin i dodao da problemi moraju biti riješeni pregovorima.

SANAA - Četiri osobe su ubijene u četvrtak u sukobima policije i prosvjednika blizu američkog veleposlanstva u Sani koji su se pobunili protiv američkog filma koji ocrnjuje islam, rekao je jedan dužnosnik službi sigurnosti. Četiri osobe su ubijene i 34 ranjene u sukobima koji su počeli tijekom jutra i nastavili se do navečer u okolici zgrade, rekao je. Mladi prosvjednici u Sani palili su automobile prije nego što su upali kroz glavni ulaz dobro utvrđenog veleposlanstva na istoku grada. Neki su nosili plakate na kojima je pisalo "Alah je najveći".

BEJRUT - Francuska neće slati oružje sirijskoj oporbi, rekao je u četvrtak u Bejrutu francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian. "Ne namjeravamo ni danas, ni sutra slati oružje sirijskoj oprobi", rekao je ministar na konferenciji za novinare. Odgovarajući na pitanje o toj temi rekao je da su "stvari jako jasne, u vezi isporuke oružja, a odgovor je ne. Francuska ne isporučuje i neće isporučivati oružje sirijskoj oporbi". Pobunjenici Slobodne sirijske vojske su nekoliko puta tražili od međunarodne zajednice oružje za borbu protiv snaga lojalnih sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙