FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 21. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Portugalski parlament ratificirao je u petak hrvatski pristupni ugovor s EU-om, čime je Portugal postao 15. zemalja Europske unije koja je obavila taj posao, objavilo je Minsitarstvo vanjskih i europskih poslova. Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nazvala je portugalskog kolegu Paula Portasa i zahvalila mu na ratifikaciji ugovora, izjavila je Hini glasnogovornica ministarstva Danijela Barišić. Francuski i britanski dužnosnici su u ovotjednim razgovorima s hrvatskim kolegama najavili da bi Francuska i Velika Britanija trebale ratificirati ugovor do kraja godine. Hrvatska bi 1. srpnja 2013. trebala postati punopravna članica EU.

ZAGREB/RIM - Završetak postupka ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om bit će jedan od prioriteta irskog predsjedanja Unijom, izjavila je u petak u Rimu irska premijerka Enda Kenny, a prenose dužnosnici HDZ-a koji su u glavnom talijanskom gradu sudjelovali na sastanku Demokršćanske internacionale (CDI). Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i međunarodni tajnik stranke Davor Stier sudjelovali su na summitu čelnika stranaka demokršćanske orijentacije, kojemu je prisustvovalo nekoliko europskih premijera, među ostalim i Kenny. "Ono što je za Hrvatsku bilo posebno važno je najava irske premijerke da će završetak procesa ratifikacije pristupnog ugovora između Hrvatske i EU-a biti jedan od prioriteta irskog predsjedanja u prvoj polovici iduće godine", rekao je Stier u telefonskom razgovoru za Hinu. Po njegovim riječima, na sastanku predsjednika demokršćanskih stranaka iz cijeloga svijeta raspravljalo se o nizu globalnih tema, od stanja u Siriji do krize eurozone za koju je zaključeno da nije samo ekonomska, nego traži odgovor u smislu jačanja demokršćanskih vrijednosti.

BRUXELLES - Mnoge europske države neće si za nekoliko godina više moći priuštiti ključne dijelove svojih oružanih snaga poput zračnih ako ne povećaju vojne proračune i poboljšaju suradnju, upozorava predsjednik Vojnog odbora EU-a, švedski general Hakan Syren. U oštrom istupu, general Syren, čelnik najvišeg vojnog tijela EU-a, rekao je da su sve veći troškovi, neučinkovitost i proračunski rezovi europsku obranu doveli do kritične točke. "Vojni kapaciteti država članica EU-a u kontinuiranom su opadanju", rekao je Syren na seminaru u Bruxellesu, koji je organiziralo ciparsko predsjedništvo EU-a.

ISLAMABAD - Tri su osobe ubijene, a četiri kinodvorane spaljene u prosvjedima zbog protuislamskog američkog filma čije je uklanjanje s interneta službeno u petak zatražila vlada u Islamabadu kada je pozvala najvišeg diplomata Sjedinjenih Država u Pakistanu, a demonstracije se nastavljaju i u drugim islamskim državama. Pakistanske vlasti proglasile su petak Danom ljubavi poslanika Muhameda, koji je ismijan kao i islam u niskobudžetnom amaterskom filmu zbog čega danima bijesne prosvjedi u muslimanskim zemljama. Prvo nasilje izbilo je u Pešavaru u petak ujutro, a metkom u prsa ubijen je vozač lokalne privatne televizije ARY. Bolnica je objavila da je ubijen još jedan prosvjednik. Oko 60 osoba, među njima troje policajaca ranjeno je u sukobima demonstranata i policije. Ljutiti prosvjednici poharali su i zapalili dvije kinodvorane.

ZAGREB - Američko veleposlanstvo u Islamabadu platilo je 70.000 dolara spot za pakistanske televizije u kojem američki predsjednik Barack Obama i državna tajnica Hillary Clinton osuđuju amaterski protuislamski film koji je izazvao nasilne prosvjede diljem islamskih zemalja, prenosi u petak TV kanal France 24. Spot od 30 sekundi vrti se na sedam pakistanskih televizija. Komentari predsjednika Obame i tajnice Clinton emitiraju se na engleskom s titlovima na urdu, najraširenijem jeziku u Pakistanu. Glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland je objasnila da je cilj spota doprijeti do najšire publike u Pakistanu, gdje deseci tisuća ljutitih vjernika danima prosvjeduju pred američkim veleposlanstvom.

RIM/BEČ - Pročelnik vatikanske kongregacije za istočne crkve, kardinal Leonardo Sandri, izjavio je u razgovoru za vatikanski dnevnik L'Osservatore Romano kako postoji "stvarna opasnost" od nestanka kršćana na Bliskom istoku. Opasnost nestanka pogađa i katolike i pravoslavne kršćane, ustvrdio je kardinal. Kršćanstvo je na Bliskom istoku suočeno s "gušećom snagom muslimanske većine", smatra Sandri. Na drugoj strani, "istinski islam" uvijek se "odlikovao poštovanjem i snošljivošću naspram drugima", naglasio je. Sirijsko-pravoslavni metropolit Aleppa Mar Gregorios Yohanna Ibrahim upozorio je papu Benedikta XVI. i anglikanskog primasa, nadbiskupa Rowana Williamsa na očajan položaj kršćana u tome gradu, objavila je katolička zaklada Pro Oriente u Beču.

ŽENEVA - Arapske zemlje predložile su u petak produljenje mandata istražitelja UN koji bilježe ratne zločine u Siriji i ustvrdile kako je zbog obujma posla potrebno poslati još stručnjaka. Prijedlog rezolucije koju su, uz potporu Zapada, arapske zemlje uputile Vijeću UN za ljudska prava, poziva na produljenje trajanja istraga tijekom idućih šest mjeseci. Vijeće je oformilo istražno povjerenstvo u kolovozu 2011. nakon što je većina zemalja članica nadglasala četiri zemlje koje su bile protiv, uključujući Kinu i Rusiju. Rastući popis osoba koje su istražitelji naveli kao moguće počinitelje ratnih zločina u Siriji mogao bi jednog dana biti temelj za podizanje optužnica, pa je Švicarska predložila da se bivša glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte pridruži povjerenstvu kao treći član, uz predsjednika Paula Pinheira iz Brazila i Karen AbuZayd.

BUDIMPEŠTA - Mađarski tisak izgubio je ugled i više nego ikad prepušten je na milost i nemilost vlasti, što je posljedica politike konzervativnog premijera Viktora Orbana od njegova prvog mandata 1998., rekli su u petak predstavnici medija. "Sprječavanje slobode tiska vodit će k sprječavanju drugih demokratskih prava", upozorio je Lajos Bokoros, ravnatelj zaklade "Institut za slobodu i reformu", koja je organizirala konferenciju. Vlada premijera Orbana provela je 2011., reformu medija koju su novinari nazvali ubojstvom slobode. Pod pritiskom Europske unije i drugih međunarodnih organizacija vlada je učinila neke ustupke, a Ustavni sud uskladio je tekst s europskim normama u prosincu 2011., no medijske slobode ostale su zauzdane.

PRIŠTINA - Kosovo broji 1,739.825 stanovnika, ali u taj broj nisu uračunati žitelji triju općina na sjeveru zemlje, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, objavljeno je u petak u Prištini. Konačne rezultate popisa pučanstva na Kosovu, što je proveden u travnju 2011., objavilii su u petak u Prištini kosovska državna agencija za statistiku i ured Europske unije na Kosovu. Od ukupnog broja stanovnika Kosova obuhvaćenih popisom, 92,93 čini Albanci a 1,47 Srbi. U tri općine na sjeveru Kosova žive uglavnom Srbi, koji se nisu odazvali popisu pučanstva.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙