FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dioničari kanadskog Nexena prihvatili ponudu kineskog naftnog diva CNOOC-a

Autor: mkuz
OTTAWA, 21. rujna 2012. (Hina/AFP) - Dioničari kanadske naftne i plinske kompanije Nexen velikom su većinom prihvatili ponudu za preuzimanje koju je podastro kineskog državnog energetskog diva CNOOC-a vrijednu 15,1 milijardu dolara.

"Sporazum je odobrilo oko 99 posto vlasnika Nexenovih redovnih dionica koji su pristupili glasanju i oko 87 posto vlasnika povlaštenih dionica na izvanrednoj skupštini održanoj 20. rujna 2012", navedeno je u Nexenovom priopćenju objavljenom u četvrtak.

Predloženo preuzimanje bilo bi najveće kinesko strano ulaganje i najveća transakcija u energetici, pokazuju podaci tvrtke Dealogic.

Novo istraživanje javnog mišljenja pokazuje pak da se Kanađani snažno protive tom sporazumu, koji tek treba odobriti regulator.

Anketa koju je proveo Adbacus Data za novinsku grupu Sun pokazala je tako da se 69 posto Kanađana protivi tom preuzimanju a njih samo osam želi da regulator odobri sporazum.

"Instinktivna reakcija javnosti je obično 'ne'", kazao je David Coletto iz Adbacus Date za Sun News.

"Oko 15 posto ispitanika opravdava odbacivanje transakcije lošim stanjem ljudskih prava kod kineskih kompanija a drugi ga odbacuju iz 'strateških razloga, upozoravajući da to nije resurs koji bi trebalo prepustiti stranim tvrtkama, i to baš nijednoj stranoj tvrtki'", navodi Coletto.

Istraživanje Abacusa, uz 2,9-postotnu marginu pogreške, provedeno je putem interneta na uzorku od 1.208 sudionika u razdoblju od 14. do 18. rujna.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙