FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi oslabili, dionica Ingre jedina milijunašica

Autor: neba
ZAGREB, 17. rujna 2012. (Hina) - Nakon sedam dana neprestanog rasta, na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi danas oslabili, a u fokusu je ulagača dionica Ingre, nakon što je Hanfa u petak odobrila ponudu Đuro Đaković Holdinga za preuzimanje te građevinske kompanije.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,33 posto, na 1.710 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,38 posto, na 934 boda.

Redovni promet dosegnuo je 3,15 milijuna kuna, što je otprilike pola milijuna manje nego u petak u ovo doba.

„Zvijezda dana je dionica Ingre, kojom je ostvarena gotovo polovica ukupnog prometa na burzi, nakon što je Hanfa u petak odobrila Đuro Đaković Holdingu objavu ponude za preuzimanje te građevinske kompanije. Trgovanje je, inače, mirno, kao i na europskim burzama, gdje je splasnula euforija od prošloga tjedna“, kaže Tomislav Kesić, broker Zagrebačke banke.

Dionicom Ingre do podneva je ostvaren promet od oko 1,5 milijuna kuna, a cijena joj oscilira u rasponu od 4,70 do 5,45 kuna.

U petak je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrila Đuri Đaković Holdingu objavljivanje dobrovoljne ponude za preuzimanje Ingre, a cijena koju se Đaković obvezuje platiti iznosi 6 kuna po dionici.

Obveza objave dobrovoljne ponude za preuzimanje odnosi se na sve redovne dionice Ingre, njih 13.545.200, nominalnog pojedinačnog iznosa od 20 kuna, što predstavlja 100 posto temeljnog kapitala Ingre.

Slavonskobrodski holding uvjetovao je dobrovoljnu ponudu za preuzimanje dosizanjem praga uspješnosti od najmanje 95 posto dionica Ingre.

Današnje oscilacije cijene dionice Ingre pokazuju da su ulagači sumnjičavi po pitanju hoće li se u ponudi dosegnuti taj prag.

Dionici Đuro Đaković Holdinga cijena je, pak, porasla oko 0,9 posto, na 71,99 kuna, no uz mršav promet od svega 30-ak tisuća kuna.

Ingra je jedina dionica koja se danas uvrstila na listu milijunašica, a s prometom od oko 220 tisuća kuna slijedi dionica HT-a, kojoj cijena stagnira oko 199,50 kuna.

Blagi pad Crobexa, nakon sedam dana neprestanog rasta, posljedica je, osim nedostatka domaćih poticajnih vijesti, i opreza koji vlada na europskim burzama.

Nakon prošlotjedne euforije, izazvane novim monetarnim mjerama američkog Feda za poticanje rasta gospodarstva, cijene su dionica jutros pale.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su oko podneva u minusu između 0,2 i 0,5 posto.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙