FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina kupuje 50 Airbusa za 3,5 milijarde dolara

Autor: mkuz
PEKING, 30. kolovoza 2012. (Hina/AFP) - Kina je s europskim proizvođačem Airbusom potpisala ugovor o nabavi 50 zrakoplova vrijednih 3,5 milijardi dolara prilikom posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Kini.

To je prvi značajan Airbusov posao u Kini nakon izbijanja spora između Kine i Europske unije oko sheme trgovanja emisijama štetnih plinova (ETS), u koju su od početka ove godine uključene i zrakoplovne kompanije.

Kina i druge zemlje smatraju da plaćanje dozvola za ispuštanje štetnih plinova nije pošteno jer se kompanije ne terete samo za letove prema i iz europskih zračnih luka nego i za prelete europskog zračnog prostora.

U ožujku je izvršni direktor EADS-a Louis Gallois izjavio da je Airbus izložen kineskim "mjerama odmazde", pojasnivši da je Peking kompanijama zabranio kupovinu Airbusovih zrakoplova. Peking je odbio komentirati tu tvrdnju.

U četvrtak je kineski premijer Wen Jiabao izjavio da će njegova zemlja nastaviti ulagati u EU.

Državna agencija Xinhua izvijestila je da je osim sporazuma o kupnji zrakoplova potpisan i sporazum o gradnji pogona za montažu Airbusovih zrakoplova.

Aktualni je posjet njemačke kancelarke drugi u ovoj godini i trebao bi poboljšati odnose i osigurati poslove za europske kompanije. Merkel je u Peking dopuštovala u pratnji nekoliko ministara i čelnika vodećih njemačkih poduzeća.

Prošle je godine trgovinska razmjena Njemačke i Kine dosegnula oko 180 milijardi dolara, što je gotovo dvostruko više nego prije pet godina.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙