FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CMS: Hrvatska mora snažnije graditi i promovirati politike izgradnje mira

Autor: smar
ZAGREB, 20. rujna 2012. (Hina) - U povodu Međunarodnog dana mira koji se obilježava 21. rujna, Centar za mirovne studije (CMS) poručio je da Hrvatska ulazeći u međunarodne integracije kao što su NATO i skoro članstvo u EU mora snažnije graditi i promovirati politike izgradnje mira kako bi i sama utjecala na transformaciju navedenih organizacije u smjeru izgradnje mira.

"Naše vlastito iskustvo rata smije biti transformirano isključivo u politike izgradnje mira i nenasilje. Svaka drugačija transformacija tog iskustva dugoročno će dovesti novoga nasilja", ističe CMS u današnjem priopćenju.

Navode kako su izazovi izgradnje mira u Hrvatskoj brojni, od smanjenja ekonomskih nepravdi do novih izazova vezanih uz globalizacijske procese u koje Hrvatska ulazi.

Ističu da je Hrvatska i dalje u Afganistanu prisutna gotovo isključivo sa svojom vojnom komponentom te da ne pridonosi stabilizaciji Afganistana kroz razvojne projekte.

Smatraju da na domaćem terenu i dalje ne postoji integracijska politika koja bi na kvalitetan način uključivala sve brojnije strance u domaću svakodnevicu te da je nezaposlenost i dalje velika prijetnja građanima.

"Tek mali pozitivni koraci vidljivi su u prvim nastojanjima uvođenja sustavnog građanskog odgoja i obrazovanja u školama", ocjenjuje CMS.

Međunarodni dan mira CMS će obilježiti 21. rujna tribinom na kojoj će osobe iz javnog života govoriti što i kako je moguće činiti za održivi mir.

Na tribini će glumac Vili Matula, novinarka Maja Sever te politolog Dejan Jović govoriti o vlastitim iskustvima izgradnje mira unutar poslova kojima se bave, a Centar će predstavit ovogodišnji program mirovnog obrazovanja za odrasle: Mirovni studiji.

Tribina će se održati u 18 sati u Kulturno-informativnom centru.

(Hina) pp/xsmar ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙