FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 20. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

RIM

Najviši talijanski sud, Kasacijski sud u Rimu, u srijedu je potvrdio zatvorske kazne izrečene u odsutnosti agentima CIA-e zbog otmice egipatskog imama Abua Omara u Milanu 2003. godine. U prosincu 2010. Prizivni sud osudio je 22 agenta CIA-e i jednog pilota američkog ratnog zrakoplovstva na sedmogodišnje i jednu devetogodišnju zatvorsku kaznu, a nju je dobio bivši čelnik CIA-e u Milanu Bob Seldon Lady.

Prvostupanjski sud odredio je kazne zatvora u trajanju od pet do osam godina. Svi osuđeni agenti su u bijegu i, po izvorima pri talijanskom ministarstvu pravosuđa, to će ministarstvo od SAD zahtijevati njihovo izručenje. Određena je zapljena Ladyjeve kuće, koja se nalazi na talijanskom tlu.

WASHINGTON

Američki State Department priopćio je u srijedu da "žali" što je Rusija odlučila zabraniti rad Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koju Moskva optužuje za upletanje u rusku unutarnju politiku. Tu odluku koja bi mogla dodatno zategnuti američko-ruske odnose, State Department je obznanio u utorak, a u srijedu ju je službeno potvrdilo rusko ministarstvo vanjskih poslova. "Žalosno je što je Rusija donijela tu odluku, ponajprije zbog ruskog naroda koji snažno podupiremo s 50 milijuna dolara na godinu kako bismo mu pomogli na polju zdravstva i okoliša", rekla je glasnogovornica američke diplomacije Victoria Nuland. Moskva je od 1. listopada zabranila rad USAID-a. Rusko ministarstvo vanjskih poslova obrazložilo je tu odluku "poglavito time što rad čelnika agencije ni izdaleka ne odgovara deklariranoj zadaći poticanja razvoja bilateralne suradnje na humanitarnom polju".

WASHINGTON

Bijela kuća je u srijedu izrazila sumnju u opravdanost odluke francuskog satiričkog tjednika Charlieja Hebdoa da objavi karikature koje mogu uvrijediti muslimane, istaknuvši ipak da se nasilje ničim ne može opravdati. "Upoznati smo s činjenicom da je francuski list objavio crteže osobe koja sliči na proroka Muhameda i pitamo se o prosudbi koja je dovela do objavljivanja takvih stvari", rekao je glasnogovornik predsjednika Baracka Obame, Jay Carney. "Znamo da ti crteži duboko vrijeđaju mnoge" i mogu potaknuti silovite reakcije, rekao je Carney na konferenciji za tisak. "Često smo govorili koliko je važno štititi slobodu govora koja je unesena u naš ustav. Drugim riječima, ne pitamo se o pravu da se takve stvari objave, nego o prosudbi koja je prethodila odluci o objavljivanju", dodao je glasnogovornik.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙