FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Milanović održao predavanje u Berlinu

Autor: nkre
BERLIN, 19. rujna 2012. (Hina) - Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović održao je u srijedu u Berlinu predavanje u Zaklade Friedrih Ebert, u kojemu se osvrnuo na put Hrvatske prema Europskoj uniji.

"Put Hrvatske prema Europskoj uniji bio je težak, možda najteži od svih zemalja dosad", rekao je Milanović obraćajući se gostima u prostorijama zaklade bliske Socijaldemokratskoj stranci Njemačke (SPD).

Pojasnio je da je i trenutak ulaska Hrvatske u Europsku Uniju također izuzetno težak ali da se ulazak isplati.

"Europska je unija uza sve mane postigla ogromne rezultate. Spojila je države različitih socijalnih i kulturnih korijena. Razlike postoje i danas i u vrijeme krize su one vidljivije. No opća je ocjena da je EU vrlo dobra stvar", zaključio je Milanović.

U svezi s predstojećom ratifikacijom pristupnog ugovora Hrvatske s Europskom Unijom u Njemačkoj, Milanović je objasno kako je to također proces za koji su sadašnjim uvjetima treba imati strpljenja.

"Građani Njemačke nisu oduševljeni proširenjima. Oni imaju osjećaj da moraju plaćati tuđe račune i sad još ulazi jedna nova država. Njemački političari to prvo moraju građanima obzjasniti. No i mi moramo svojim građanima objasniti da se ulazak u Europsku uniju isplati", rekao je Milanović.

Ukazao je i na trenutačnu gospodasku situaciju u Hrvatskoj, te je iskanuo kako ona "nije strašna, ali je teška".

Potppredsjednik zastupničkog kluba SPD-a u Bundestagu Axel Schaefer zaključio je u raspravi koja uslijedila predavanju kako je uvjeren da će "više od 90 posto" zastupnika njemačkog parlamenta podržati pristupni ugovor Hrvatske s Europskom unijom.

Nakon predavanja u Zakladi Friedrich Ebert, Milanović je otputovao natrag u Hrvatsku.

Prije predavanja posjetio je sajam prometne tehnologije Innotrans te je obišao štandove hrvatskih tvrtki. Tom prilikom je razgovarao i s predsjednikom Odbora njemačkog gospodarstva za istočnu Europu Eckhardom Cordesom. Prije toga je najavljeno da će hrvatski premijer nazočiti skorašnjoj proslavi 60-objetnice rada ove utjecajne organizacije.

Milanović je svoj posjet Njemačkoj započeo u srijedu ujutro razgovorom s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a tom prilikom je zaključeno da su hrvatsko-njemački odnosi izvrsni.

(Hina) xnkre yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙