FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fabius ne zna njemački, Westerwelleov francuski vrlo loš

Autor: mhaj
BONN , 5. rujna 2012. (Hina/afp) - Njemački i francuski ministri vanjskih poslova Guido Westerwelle i Laurent Fabius u srijedu su zajedno obilježavajući pedesetgodišnjicu proslavljenog govora generala De Gaullea, odnosno 50. obljetnicu Elizejskog ugovora o bilateralnoj suradnji potpisanog između dviju zemalja 22. siječnja 1963., pred njemačkim srednjoškolcima pokazali nezavidno znanje jezika svojeg sugovornika.

"Razmišljajući o budućnosti, Francuzi bi trebali učiti njemački, a Nijemci francuski", rekao je Fabius, priznavši kako je njegov njemački "nikakav".

"Trebalo bi znati još jedan jezik uz engleski, a ja to nažalost nikad nisam ostvario. Međusobno komuniciramo na engleskom, jer je moj francuski jako loš, ali i ministar Fabius bi trebao poboljšati svoj njemački", kazao je Westerwelle, čiji engleski, tvrde novinari, često izaziva smijeh.

Fabius se pohvalio da je pohađao satove njemačkog u Goethe Institutu. Svoje "znanje" njemačkog pokazao je dvjema neslavnim rečenicama: "Želio bih kruh i pet žemlji. Doručak je gotov." Westerwelle je pozdravio Fabiusov posjet Bonnu na francuskom, upotrijebivši nekoliko prikladnijih rečenica nego što su bile one francuskoga ministra.

Ove se godine nizom priredaba obilježava 50. obljetnica Elizejskog ugovora koji su potpisali Charles ge Gaulle i kancelar Konrad Adenauer. 22. rujna kancelarka Angela Merkel će u Ludwigsburgu ugostiti francuskoga predsjednika Francoisa Hollandea.

(Hina) xmh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙