FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Leko primio njemačkog veleposlanika Annena

Autor: nbar
ZAGREB, 10. rujna 2012. (Hina) - Potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko primio je u ponedjeljak u nastupni posjet njemačkog veleposlanika u Hrvatskoj Hansa Petera Annena, a u razgovoru dvojice dužnosnika obostrano je izraženo zadovoljstvo visokom razinom inače tradicionalno prijateljskih odnosa Hrvatske i Njemačke, te je izražena i želja za nastavkom suradnje koju su dvije zemlje uspostavile na cijelom nizu područja, priopćeno je iz Sabora.

Snažnu poveznicu između dvije zemlje čine Hrvati u Njemačkoj kao i njemački turisti koji dolaze u posjet Hrvatskoj, istaknuo je Leko. Zahvalivši Njemačkoj na pomoći, koju je Hrvatskoj pružala na putu prema EU, kazao je kako Hrvatska radi na uređenju institucija koje će biti čimbenik odlučivanja kad Hrvatska uđe u EU, pa je na tom području zainteresirana i za njemačka iskustva. Proces ratifikacije Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji u njemačkom parlamentu ocijenio je osobito važnim za Hrvatsku jer bi ta ratifikacija "bila znak da je Hrvatska rado primljena u EU". Njemačka savezna vlada je nacrt Zakona o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora uputila u parlamentarnu proceduru, a prvo čitanje u Bundestagu se očekuje 8. studenog ove godine.

"Njemačka je parlamentarna demokracija i parlament u Njemačkoj ima važnu ulogu, te su od važnosti i odnosi s Hrvatskim saborom. Odnosi između dva parlamenta su vrlo razvijeni i puni povjerenja", kazao je uvodno njemački veleposlanik Annen. Izrazio je zadovoljstvo što je u Saboru i u ovom sazivu osnovana Skupina hrvatsko-njemačkog prijateljstva i najavio skori dolazak odgovarajuće njemačke parlamentarne skupine u Hrvatsku. Smatram da je dijalog naročito važan u ovim vremenima krize i u razdoblju kada se Hrvatska priprema za ulazak u EU, istaknuo je njemački veleposlanik.

Potpredsjednik Sabora i njemački veleposlanik suglasili su se da treba nastaviti razvijati inače vrlo dobru suradnju Hrvatske s njemačkim saveznim pokrajinama. Veleposlanik Annen je kazao kako su upravo savezne pokrajine odlični partneri za konkretne projekte, a potpredsjednik Leko je izrazio interes za povećanjem njemačkih ulaganja u Hrvatsku, prema priopćenju.

(Hina) xpp ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙