FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 19. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel zaželjela je u srijedu u Berlinu dobrodošlicu Hrvatskoj kao 28. članici Europske unije te je Hrvatskoj obećala daljnju potporu, dok je hrvatski premijer Zoran Milanović zahvalio Njemačkoj na svemu što je dosad učinila za Hrvatsku i još uvijek čini. "Mi se radujemo novom članu Europske unije i nadam se da će Njemačka biti dobar partner na putu koji nije uvijek jednostavan i da ćemo pomoći u savladavanju svih preostalih problema“, rekla je Merkel obraćajući se novinarima nakon razgovora s hrvatskim premijerom. Hrvatski premijer Zoran Milanović zahvalio na svemu što je Njemačka dosad učinila i još uvijek čini za Hrvatsku. "Zahvaljujem se svim njemačkim vladama na onome što su učinile za Hrvatsku, a to nije malo", rekao je Milanović. On je kazao da je s kancelarkom Merkel razgovarao i o predstojećem ratifikacijskom procesu. "Očekujemo i daljnju podršku i ratifikaciju, naravno u skladu s demokratskim procedurama", rekao je Milanović.

BRUXELLES - Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Bosne i Hercegovine započeli su u srijedu u Bruxellesu trilateralni sastanak s Europskom komisijom na kojem očekuju napredak u dogovorima oko graničnog režima između dviju zemalja nakon što Hrvatska sljedeće godine uđe u Europsku uniju. "Očekujem napredak u našem zajedničkom poslu, dogovaranju graničnog režima kada Hrvatska uđe u EU, a BiH još bude na putu prema EU", izjavila je prije početka sastanka hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Na pitanje je li donijela projekt koji je pripremljen za potrebe financiranja Pelješkog mosta, ministrica Pusić je rekla da takav projekt nije pripremljen, ali da "postoje ideje i neki predračuni" te da sada postoji mogućnost izrade studije koja će uzeti u obzir i koridor i most, sva moguća rješenja. "O tome ćemo razgovarati na samom kraju, jer je današnji susret u prvom redu usmjeren na režim koji stupa na snagu 1. srpnja 2013. godine", rekla je ministrica Pusić.

SARAJEVO - Ne postoje nikakvi dokazi da bi Hrvatska ratificiranjem sporazuma o granici s Bosnom i Hercegovinom potpisanim 1999. ustupila bio koji dio svog teritorija, a višegodišnjim radom zajedničkih timova na terenu nedvojbeno je utvrđeno kako su Veliki i Mali Škoj te vrh poluotoka Klek dio teritorija BiH, izjavio je u srijedu ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić ističući kako je međunarodna arbitraža jedina alternativa graničnom sporazumu iz 1999. godine. U pisanoj izjavi dostavljenoj Hini u Sarajevu Hadžić je istaknuo kako će Hrvatska i BiH zajednički, a ne kao suprotstavljene strane rješavati pitanje sporazuma o granicama te gradnje Pelješkog mosta i koridora kroz Neum.

ZAGREB - Potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko sudjeluje u četvrtak i petak u Strasbourgu na europskoj konferenciji predsjednika parlamenata 47 zemalja članica Vijeća Europe, koja se održava svake druge godine pod okriljem Parlamentarne skupštine VE, najavljeno je iz Hrvatskog sabora. Glavne teme dvodnevne konferencije bit će uloga nacionalnih parlamenata u budućnosti Europskog suda za ljudska prava, moguća kriza parlamentarne demokracije i izazovi za nacionalne parlamente te izazovi i prilike koje nude arapske revolucije.

SARAJEVO - Stranka demokratske akcije (SDA) te Srpska demokratska stranka (SDS) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ponovo su su srijedu zatražili smjenu Denisa Bećirovića iz Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP) s mjesta zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta BiH, no ni ovoga puta za to nije bilo potrebne većine jer tu incijativu nisu poduprli HDZ BiH i HDZ 1990. Nakon što smjena Bećirovića zbog nedovoljne potpore među zastupnicima nije uvrštena u raspravu na parlamentu prije dva tjedna, ona se ponovo našla na dnevnom redu posebne sjednice Zastupničkog doma sazvane na zahtjev SDA. Ovime je SDA nastavila politički obračun sa SDP-om nakon odluke te stranke da raskine raniju koaliciju i ukloni iz vlasti sve koje je postavila SDA.

WASHINGTON - Predsjednik Barack Obama vodi u tri ključne američke savezne države gdje ga ispitanici ocjenjuju sposobnijim da se suoči s međunarodnim krizama, rezultati su ankete objavljene u srijedu dva mjeseca do predsjedničkih izbora. Anketa za potrebe sveučilišta Quinnipiac, dnevnika The New York Times i CBS News, provedena je nakon izbijanja prosvjeda u muslimanskim zemljama zbog amaterskog filma snimljenog u Sjedinjenim Državama koji vrijeđa proroka Muhameda. Obama vodi u trima državama: Virginiji, Wisconsinu i Coloradu koje se smatraju odlučujućima za ishod izbora 6. studenoga. Obama je u tim državama pobijedio i 2008., kada je postao prvi demokratski kandidat koji je osvojio Virginiju od 1964. godine.

ANKARA - Sirijski ustanici preuzeli su u srijedu kontrolu nad nadzornom točkom Tal al-Abijad na granici s Turskom nakon žestokih sukoba u utorak s vojskom vjernom predsjedniku Bašaru al-Asadu, izvijestili su turski mediji. Informativne postaje CNN Turk i NTV prikazale su ustaničku zastavu na jednoj od zgrada carine sa sirijske strane, iz turskog gradića Akcakale. Turski dužnosnik nije mogao neposredno potvrditi tu informaciju. Turske vlasti potvrdile su pak da su tri stanovnika Akcakalea pogođena zalutalim mecima u sukobu te da su, iz opreza, škole smještene u neposrednoj blizini granice zatvorene. Sukobi su počeli u utorak između sirijske vojske i ustanika iz Slobodne sirijske vojske u okolici tog graničnog prijelaza.

PEKING - Budući kineski čelnik Xi Jinping osudio je u srijedu japansku odluku o kupnji spornih otoka nazvavši je farsom i rekao je da Tokio treba "obuzdati svoje ponašanje". Odnosi između dva najveća azijska gospodarstva jako su se urušili i pali su na najnižu razinu u posljednjih nekoliko desetljeća u utorak kada je Kina obilježila godišnjicu početka japanske okupacije 1931. Napetosti nakon četiri dana prosvjeda diljem Kine i slanja japanskih i kineskih brodova u vode oko spornih otoka i dalje ne jenjaju, kako na kopnu tako i na moru. Obje zemlje svojataju skupinu otoka Senkaku, kako ih nazivaju Japanci, ili Diaoyu, kako ih nazivaju Kinezi.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙