FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 19. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

PARIZ

Francuski satirički tjednik Charlie Hebdo objavio je u srijedu karikature proroka Muhameda, što je odluka koju su kritizirale francuske vlasti. Karikatura na naslovnici prikazuje ortodoksnog židova kako gura invalidska kolica u kojoj sjedi osoba s turbanom na glavi. Nekoliko karikatura proroka Muhameda nalazi se na drugim stranicama tjednika, a na nekima od njih je gol. Karikature su objavljene u vrijeme prosvjeda koji se održavaju diljem svijeta zbog protuislamskog filma postavljenog na internet. Francuske vlasti postavile su snage specijalne policije pred zgradu u Parizu u kojoj se nalazi redakcija Charlie Hebdoa kako bi ju zaštitila od mogućih prosvjednika. Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius kritizirao je odluku Charlie Hebdoa nazvavši je provokacijom i rekao je da je naredio jačanje sigurnosnih mjera u francuskim diplomatskim predstavništvima u muslimanskom svijetu.

ALEP

Sirijska vojska je u srijedu ujutro bombardirala nekoliko pobunjeničkih četvrti u Alepu, velikoj metropoli na sjeveru Sirije, a pobunjenici su objavili kako se povlače iz južnih četvrti Damaska, izvijestio je sirijski Opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu. "Nekoliko četvrti Alepa u kojima se nalaze pobunjenici jutros je bombardirano. Ima više ranjenih, a bombardiranje je prouzročilo znatne štete na građevinama", objavio je Opservatorij. Pobunjeničke snage u Damasku objavile su kako se "povlače iz južnih gradskih četvrti Hadžar al Asvad i Asali", nakon silovitih sukoba s vojnim snagama koji traju već nekoliko tjedana. U utorak je u Damasku, prema podacima Opservatorija, ubijeno gotovo 40 ljudi. Vojne snage bombardiraju i istočne regije Deir Ezor i Homs.

PEKING

Kina je u srijedu reagirala i obuzdala nasilne prosvjede ispred japanskog veleposlanstva zbog spora dviju zemalja oko otoka u Istočnom kineskom moru, izvješćuje Reuters i podsjeća da su japanske tvrtke u Kinu privremeno zatvorile svoja vrata i ocijenile da će se to odraziti na kinesko gospodarstvo. Odnosi dviju moćnih ekonomija, Kina je druga a Japan treći po gospodarskoj snazi u svijetu, s međusobnom trgovinskom razmjenom od 345 milijardi dolara, na najnižoj su razini u posljednjih nekoliko desetljeća. Kinesko ministarstvo trgovine priznaje da bi spor mogao ozbiljno naštetiti trgovini i gospodarskom razvoju, ali smatra da je Japan taj koji "mora potpuno preuzeti odgovornost za ono što se događa".

MOSKVA

Rusija je zatražila od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) da zatvori svoj ured u zemlji jer je "pokušala utjecati na tijek političkih procesa u zemlji kroz davanje financijske potpore", priopćilo je u srijedu rusko ministarstvo vanjskih poslova na svojoj internetskoj stranici. USAID će prestati s radom u Ruskoj Federaciji 1. listopada, rekao je glasnogovornik ministarstva Aleksander Lukaševič u pisanoj izjavi. "Ta je odluka donesena prvenstveno zbog toga što karakter rada predstavnika Agencije u našoj zemlji nije uvijek bio u skladu s deklariranim ciljevima bilateralne humanitarne suradnje. Radi se o pokušajima utjecaja na političke procese kroz davanje financijske potpore, uključujući izbore na različitim razinama i institucije civilnog društva. Aktivnost agencije izazvala je ozbiljna pitanja u ruskim regijama, posebice na Sjevernom Kavkazu, na što smo ne jednom upozoravali naše američke kolege", rekao je Lukaševič.

LJUBLJANA

Hrvatski i slovenski financijski stručnjaci za pitanje Ljubljanske banke Zdravko Rogić i France Arhar u Zagrebu su na svom drugom sastanku izrazili optimizam u pogledu mogućnosti da se riješi to pitanje koje opterećuje međusobne odnose, navodi u srijedu mariborski dnevni list "Večer" istaknuvši u svom komentaru da je zapravo upitno može li si Slovenija na tom pitanju dopustiti još jedno blokiranje Hrvatske. Unatoč težini dugo godina neriješenog problema, Arhar i Rogić bili su optimistični, makar su priznali da nisu razgovarali o tužbama protiv Ljubljanske banke u Hrvatskoj, navodi mariborski list, podsjećajući da je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec odustajanje od tih tužbi povezivao s ratifikacijom hrvatskog pristupnog sporazuma s EU u slovenskom parlamentu.

LJUBLJANA

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u srijedu da vjeruje kako će Slovenija izaći iz krize bez pomoći međunarodnih ustanova. "Slovenija će izaći iz krize bez međunarodne pomoći", rekao je Janša u dužem razgovoru za regionalni Koroški radio prilikom posjeta vlade Slovenj Gradecu u srijedu. Ukoliko bi Slovenija bila prisiljena zatražiti pomoć europskih kriznih fondova i međunarodnih ustanova, uvjeti koji bi joj se za pomoć postavili bili bi takvi da bi se vlada pretvorila u "računovodski servis" međunarodnih kreditora, a bio bi onemogućen i njen budući razvoj, rekao je Janša, dodajući da vjeruje kako će Slovenci prihvatiti strukturne reforme koje želi provesti do kraja godine, kako bi zemlja izbjegla negativni scenarij i traženje pomoći izvana.

SARAJEVO

Novi projekt nižeg Pelješkog mosta, kojega planira Hrvatska, neprihvatljiv je za Bosnu i Hercegovinu jer bi onemogućio ulazak većih brodova u Neumski zaljev, izjavio je ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić. U izjavi koju u srijedu prenosi sarajevski "Dnevni avaz" Hadžić je kazao kako BiH ne dovodi u pitanje pravo Hrvatske da mostom spoji svoj teritorij, no pritom inzistira na poštivanju dva uvjeta: pristupu BiH otvorenome moru i nepovredivosti svoga suvereniteta. Hadžić je kazao kako su mu detalji novog projekta za Pelješki most, koji je predstavljen u Bruxellesu, poznati tek iz medija. On bi navodno trebao biti visok 35 metara odnosno za 20 metara niži od ranije planiranog.

PARIZ

Francuski premijer Jean-Marc Ayrault najavio je u srijedu zabranu prosvjeda u Parizu protiv islamofobnog američkog filma, te dodao da se svi oni koji su šokirani objavljivanjem karikatura proroka Muhameda u satiričkom tjedniku Charlie Hebdo mogu obratiti pravosuđu. Dok društvene mreže pozivaju na prosvjed u subotu protiv filma "Nedužnost muslimana", filma snimljena u SAD-u koji opisuje islam kao "karcinom" i potiče protuameričke prosvjede, ponekad smrtonosne, u cijelom muslimanskom svijetu, šef francuske vlade je na radiju RTL kazao da će to okupljanje biti "zabranjeno". "Zahtjev za prosvjedom je uložen, uslijedit će zabrana", objasnio je on. "Nema razloga da u našoj zemlji dopustimo sukobe koji se ne tiču Francuske", dodao je premijer.

KOPENHAGEN

Danske obavještajne službe objavile su u srijedu da je uhićeno 14 pripadnika krajnje ljevice koji su, po njima, pripremali "vandalske napade" na policiju i državu. Sedam muškaraca i sedam žena od 16 do 48 godina privela je noću policija Kopenhagena, piše u priopćenju, ne navodeći njihov identitet. "Uhićeni su namjeravali počiniti noću vandalske napade na policiju i druge vlasti", objasnila je Obavještajna i sigurna služba u priopćenju.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙