FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruge iz domovinskog rata u BiH zabrinute za branitelje

Autor: zkre
MOSTAR, 18. rujna 2012. (Hina) - Predsjednici četiriju krovnih organizacija Hrvata iz Domovinskog rata u BiH pozvali su u utorak na zaustavljanje revizije branitelja te poništavanje svih izdanih rješenja o ukidanju njihova statusa budući je to, kako ističu, na štetu Hrvata te se tim procesom pokušava promijeniti istina o ratu.

U priopćenju što su ga potpisali predsjednici Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Jasna Zlomislić, HVIDRA-e HVO-a Herceg-Bosne Dragan Radić, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Nikica Tomić te Udruge nositelja ratnih odličja Lazar Martinović navodi se da je "revizija branitelja nezakonita, selektivna i nepravedna te kao takva štetna za pripadnike HVO-a", a jednako tako i za hrvatski narod.

"Zahtijevamo njezino obustavljanje i stavljanje do sada izdanih rješenja izvan snage, do donošenja cjelovite zakonske regulative", navodi se u zajedničkom priopćenju.

Udruge koje okupljaju hrvatske stradalnike i britaitelje iz Domovinskog rata u BiH upozoravaju da se u ministarstvu branitelja Federacije BiH krivotvore povijesne činjenice tako što se ukidaju status logoraša za Hrvate, kako se bošnjački zatvori ne bi predstavljali kao mjesta gdje su se teško kršila ljudska prava i ubijali zarobljenici.

U priopćenju se inzistira i na promjeni nacionalne strukture zaposlenih u ministarstvu branitelja, navodeći da su gotovo svi vodeći službenici zajedno s ministrom Zukanom Helezom bošnjačke nacionalnosti.

U dosadašnjem tijeku revizije, velikom broj branitelja ukinut je status i naknade, a hrvatske udruge upozoravaju je među njima najviše Hrvata.

(Hina) xzkre yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙