FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednici tri HDZ-a u Jajcu

Autor: zkre
MOSTAR, 13. rujna 2012. (Hina) - Predsjednici HDZ-a Hrvatske Tomislav Karamarko i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović te Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić položili su u četvrtak vijence na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u oslobađanju Jajca prije sedamnaest godina, pri čemu je Karamarko istaknuo kako njegova stranka očekuje da Hrvati budu jednakopravni u BiH s druga dva naroda.

Najprije je na Plivskome jezeru položen vijenac u spomen sjećanja na poginule hrvatske vojnike iz Virovitice koji su u združenim snagama Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane u operaciji naziva Maestral sudjelovali u oslobađanju Jajca od srpske okupacije. Zatim je kroz središte Jajca upriličen mimohod i služena je misa koju je predvodio tamošnji župnik fra Zoran Mandić, te su zatim položeni vijenci ispred središnjeg spomen križa.

Na prigodnoj svečanosti upriličenoj tom prigodom predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko pozvao je na zajedništvo Hrvata kakvo su imali u ratu prigodom oslobađanja Jajca.

Istaknuo je kako će Hrvatska biti potpora Bosni i Hercegovini na njezinu putu u Europsku uniju, ali i inzistirati na jednakopravnosti Hrvata s druga dva naroda.

"Mi smo spremni pomoći europsku BiH. Identitet BiH za 21 stoljeće najbolje se gradi s tri ravnopravna naroda. Pri tome se mora osigurati apsolutna jednakost Hrvata s druga dva naroda", rekao je Karamarko u Jajcu.

Pozvao je i dva HDZ-a u BiH, čiji su predsjednici Čović i Ljubić, bili nazočni svečanosti, na zajedničko djelovanje oko važnih nacionalnih tema.

Čović je pak istaknuo kako neće uspjeti pokušaji da se Bosna i Hercegovina uredi bez Hrvata što je po njemu na djelu od 2000. godine.

"Hrvati žele živjeti u BiH i graditi budućnost. Potrebno je donijeti novi ustav gdje ćemo biti jednakoptavi s druga dva naroda. Nitko nam više neće birati naše predstavnike", rekao je Čović.

Na obilježavanju 17. obljetnice oslobađanja Jajca bilo je i izaslanstvo grada Virovitice, čiji je gradonačelnik Ivica Kirin potpisao povelju o prijateljstvu s gradonačelnikom Jajca Nisvetom Hrnjićem.

(Hina) xzkre yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙