FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obrane generala: Huffmanov tekst održava naša stajališta

Autor: svuk
DEN HAAG, 18. rujna 2012.(Hina) - Obrane generala Ante Gotovine i Mladena Markača u postupku pred Haškim sudom istaknuli su u utorak u Den Haagu da se teze umirovljenog američkog generala Waltera Huffmana o neodrživosti optužbe za prekomjerno granatiranje Knina podudara s njihovim stajalištima, koje su iznosili tijekom suđenja.

"To je jako dobar tekst koji stoji na stajalištima koje je obrana generala Gotovine već iznijela. Taj tekst pokazuje stručni pogled bivšeg vojnika i vojnog pravnika prema kojem standardi koje je uvelo prvostupanjsko vijeće, naročito standard od 200 metara, predstavlja potpuni novum u vojno-pravnoj doktrini i nešto za što nema uporišta u međunarodnom običajnom pravu koje predstavlja okvir za materijalnu jurisdikciju Haškog suda", izjavio je Markačev branitelj Goran Mikuličić na pitanje novinara nakon završetka statusne konferencije.

Gotovinin odvjetnik Greg Kehoe, upitan može li analiza koju je iznio Huffman utjecati na mišljenje Žalbenog vijeća, rekao je da sud "uvijek razmatra analize presuda koje napravi treća strana", te da očekuje da će taj tekst uskoro doći do žalbenog vijeća.

General Walter Huffman objavio je u proljetnom izdanju američkog magazina za vojno pravo Military Law Review članak u kojem je analizirao prvostupanjsku presudu protiv generala Gotovine zbog prekomjernog granitiranja Knina. On je u svom tekstu istaknuo da međunarodno pravo i praksa ne daje uporište za odluke koje je donijelo prvostupanjsko vijeće.

(Hina) xsv yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙