FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 18. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

DEN HAAG - Na Haškom sudu u utorak je održana statusna konferencija u predmetu "Gotovina, Markač" na kojoj su razmijenjene informacije o stanju žalbenog postupka te o zdravstvenom stanju generala Ante Gotovine i Mladena Markača. Na pitanje o svom zdravstvenom stanju, general Markač je rekao da je nedavno podvrngut operaciji, da je sada u fazi oporavka, da ima primjerenu zdravstvenu skrb te da je zasad sve u redu. General Gotovina je rekao da je u pogledu zdravlja sve u redu. Pravila Haaškoga suda nalažu da se u redovitim razmacima održavaju ročišta na kojima optužene ili osuđene osobe imaju priliku izjasniti se o uvjetima u pritvoru, zdravstvenim problemima ili nekim drugim pitanjima. Zadnja statusna konferencija održana je 23. svibnja ove godine. Žalbeni postupak u predmetu protiv generala Ante Gotovine i Mladena Markača, nepravomoćno osuđenih na 24 odnosno 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih tijekom i nakon operacije Oluje, trebao bi se završiti do kraja godine kada se očekuje odluka žalbenoga vijeća o žalbama dvojice generala na prvostupanjsku presudu. Branitelj generala Gotovine Greg Kehoe pokušao je od predsjedatelja Žalbenog vijeća Theodora Merona dobiti neke vremenske odrednice u žalbenom postupku, a sudac Meron je rekao da će se o tome izjasniti čim bude imao nešto za reći.

LJUBLJANA - Drugi susret predstavnika hrvatske i slovenske vlade za pitanje Ljubljanske banke, koji se u utorak održava u Zagrebu, još neće donijeti konačno rješenje, ali bi mogao značiti korak naprijed u njegovu traženju, ocjenjuje u komentaru u utorak ljubljansko "Delo". Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da je prvim sastankom financijskih stručnjaka za pitanje Ljubljanske banke i njenih hrvatskih deviznih štediša Zdravka Rogića i Franceta Arhara, prije mjesec dana u Otočcu ob Krki, učinjen korak naprijed te da bi još jedan korak u istom smjeru trebao biti napravljen tijekom dana u Zagrebu, navodi vodeći slovenski list."Nije nikakva tajna da su odnosi dviju država zbog sukoba oko Ljubljanske banke daleko od uzornih jer obje strane inzistiraju na svojem stajalištu. Arhar i Rogić, koji se danas susreću drugi put, nemaju ovlaštenja svojih vlada da popuste", navodi "Delo". "Postoje razmišljanja da bi u situaciji u kojoj nijedna strana nije spremna na popuštanje jedno od rijetkih prihvatljivih rješenja bilo to da se spor riješi arbitražom pred Bankom za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu", navodi "Delo" dodajući da bi "eventualnim dogovorom o arbitraži bio bi napravljen odlučan korak naprijed, strasti bi se smirile, a kupilo bi se i vrijeme za mogući prijevremeni bilateralni dogovor s kojim bi bile zadovoljne obje strane".

BEOGRAD - Srbija će o svojoj daljnjoj politici prema Kosovu odlučivati nakon skorog zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda, a nije isključena ni opcija o raspisivanju referenduma s pitanjem "Kosovo ili Europa?", pišu beogradske "Novosti" u izdanju od utorka. "Ako Bruxelles bude inzistirao na priznavanju Kosova, građani će 'presjeći' šta dalje", navodi taj list dodajući da bi se glavne smjernice za politiku prema Kosovu trebale formulirati koncem rujna, odmah nakon zasjedanja Opće skupštine UN-a. Ne navodeći izvore "Novosti" ističu da je državni vrh Srbije potpuno svjestan "da je politika 'i Kosovo i EU' praktično udarila u zid nakon njemačkog zahtjeva da Srbija uspostavi dobrosusjedske odnose s Kosovom". Taj list ističe kako im je i u vladi i u predsjedništvu države potvrđeno da "bude li se 'ogoljeno' postavljao uvjet da Srbija faktički prizna Kosovo kako bi nastavila europske integracije, nije isključeno da se raspiše referendum s pitanjem - Kosovo ili Europa" jer, kako se navodi, "o dilemi koja bi odlučivala o obrani Ustava, teritorijalnog integriteta i strateškog državnog pravca mogli bi odlučiti samo građani Srbije".

PEKING - Kina si zadržava pravo provedbe "dodatnih mjera" u sporu s Japanom kojemu ne priznaje nacionalizaciju dvaju otoka u Istočnom kineskom moru, rekao je u utorak kineski ministar obrane. Kina pomno prati situaciju u Istočnom kineskome moru i "pridržavamo si pravo na provedbu dodatnih mjera", rekao je Liang Guanglie na tiskovnoj konferenciji s američkim kolegom Leonom Panettom. "Dok to govorimo, još se nadamo mirnom rješenju putem pregovora", dodao je ministar odgovarajući na pitanje razmišlja li Peking o uporabi sile. Liang, general u kineskoj vojsci, kazao je da Peking ima suverenitet nad tim otocima koji Kini pripadaju, rekao je, još od vremena dinastije Ming, optuživši Tokio za porast napetosti između dviju zemalja. "Odgovornost za sadašnju eskalaciju napetosti zbog ovog spora u cijelosti snosi Japan", rekao je. Čelnik Pentagona Leon Panetta koji je u ponedjeljak navečer doputovao u kinesku prijestolnicu pozvao je na suzdržanost, što je prethodno učinio i u Tokiju, dok su u utorak tisuće Kineza ponovo prosvjedovale diljem zemlje.

KABUL - NATO je u utorak odlučio ograničiti zajedničke operacije s afganistanskim snagama pošto je od početka godine 51 njegov vojnik ubijen u napadima domaćih policajaca i vojnika, njegovih saveznika koji bi nakon povlačenja međunarodnih snaga 2014. trebali jamčiti sigurnost u zemlji. Ova odluka znači neuspjeh za NATO-ove snage u Afganistanu (ISAF), koji je za njih to neugodniji što je obuka mjesnih snaga bila jedno od glavnih načela njihove strategije za rješenje sukoba kojemu se ne nazire izlaza jedanaest godina nakon njihova dolaska u tu zemlju. Odluka je donesena nakon crnog vikenda za koaliciju koja je izgubila šest svojih vojnika (dva Britanca i četiri Amerikanca) u napadima ljudi u odori afganistanske vojske. Usto, talibanski pobunjenici uništili su šest njezinih borbenih zrakoplova te oštetili dvije letjelice i šest hangara u napadu na bazu na jugu zemlje, u kojoj je stacioniran i princ Harry. U tim je napadima pričinjena materijalna šteta rijetko viđena od početka sukoba. "Odluka je donesena na preporuku afganistanskih čelnika i u dogovoru s njima", rekao je neimenovani američki časnik u elektroničkoj poruci iz Washingtona, ocijenivši da će "uzrokovati promjenu načina djelovanja ISAF-a (na terenu) u ovom trenutku porasta napetosti".

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙