FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Isprike baskijskog čelnika žrtvama ETA-e

Autor: bnov
MADRID, 16. rujna 2012. (Hina/AFP) - Baskijski nezavisni čelnik Arnaldo Otegi, u zatvoru od 2009., "najiskrenije se ispričava" ako je pridonio "boli" i "poniženju" žrtava oružane skupine ETA u novoj knjizi čije je izvatke dnevnik Gara objavio u nedjelju.

Baskijska nezavisna ljevica prvi put je u veljači izrazila žaljenje zbog "boli" koju je nanijela žrtvama ETA-e, koja je za 20. listopada najavila odustajanje od oružane borbe ali odbija položiti oružje i raspustiti se.

Arnaldo Otegi, osuđen na šest godina zatvora zbog pokušaja ponovnog uspostavljanja upravnog tijela Batasune, nezavisne stranke zabranjene 2003. i smatrane političkim krilom ETA-e, tvrdi kako je želio "ići i dalje" u knjizi-intervjuu "El tiempo de las luces" (Vrijeme svjetlosti) koja će biti objavljena 28. rujna.

"Ljevica je priznala i priznaje nanesenu bol a ja želim ići još dalje i reći da ako sam u svojstvu glasnogovornika, a govorim u ime svih glasnogovornika Batasune, dodao i najmanje boli, patnje ili poniželja obiteljima žrtava oružanih akcija ETA-e, ovdje im se želim najiskrenije ispričati uz riječi 'žao mi je' koje dolaze iz srca", piše u izvatku objavljenom u Gari.

Nezavisna ljevica mogla bi zauzeti drugo mjesto na prijevremenim regionalnim izborima sazvanima u Baskiji za 21. listopada, prema najnovijem ispitivanju Baskijskog sveučilišta, provedenom u svibnju. Prvo mjesto pripalo bi baskijskoj nacionalističkoj stranci PNV.

(Hina) xbnš ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙