FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD uzor Izraelu u sporu s Turskom

Autor: bcav
JERUZALEM, 5. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Izrael je dao naslutiti da je spreman uporabiti diplomatski jezik kojim su zatopljeni američko-pakistanski odnosi, kako bi prekinuo dvogodišnji spor s Turskom.

Savezništvo Izraela i muslimanske članice NATO-a, glavnog američkog saveznika u nemirnoj regiji, raspalo se nakon što su izraelski marinci ubili devetoro propalestinskih turskih aktivista koji su u svibnju 2010. pokušali probiti pomorsku blokadu Pojasa Gaze.

Izraelski list Yedioth Ahronoth piše u srijedu da Washington pokušava posredovati u rješenju spora, što turska strana uvjetuje s nekoliko zahtjeva, uključujući izraelsku ispriku za taj incident. Tvrdeći da nije ništa loše uradio, Izrel je umjesto kajanja ponudio izraze žaljenja.

Izraelski i turski dužnosnici nisu željeli komentirati pisanje lista, ali je izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman u utorak rekao kako je spreman ugledati se na iskustva američke diplomacije kako bi se okončao spor s Ankarom.

Lieberman je podsjetio da je, nakon američkog zračnog napada u studenome prošle godine u kojem su uz granicu s Afganistanom greškom ubijena 24 pakistanska vojnika, američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila da je njezinoj zemlji "žao zbog gubitaka pakistanske vojske" i da je Washington "predan bliskoj suradnji s Pakistanom i Afganistanom kako se takvi događaji više nikada ne bi ponovili".

Lieberman je ocijenio da se izjava Clinton ne može smatrati isprikom, "nego izrazom žaljenja zbog gubitka nevinih života".

"Ako je to ta formulacija, ako Turci prihvaćaju američki način izražavanja, onda sam 'za'. Spreman sam to prihvatiti", rekao je Lieberman u govoru pred stranačkim kolegama.

(Hina) xbcav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙