FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zlatar-Violić i Vrdoljak o kulturnoj afirmaciji i gospodarskoj obnovi Vinkovaca

Autor: zdra
VINKOVCI, 14. rujna 2012.(Hina) - Daljnji razvitak Arheološkog parka Sopot te početak arheoloških istraživanja na lokalitetu Kamenica kod Vinkovaca na kojem je proljetos otkriveno postojanje ranokrščanske bazilike iz 4. stoljeća, dva su najveća projekta na kojima će Ministarstvo kulture raditi od 2013. godine, najavila je večeras u Vinkovcima ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Na konferenciji za novinare, koju je u hotelu "Slavonija" na temu gospodarske obnove i kulturne afirmacije Vinkovaca, održala s ministrom graditeljstva i prostornog uređenja Ivanom Vrdoljakom, Andrea Zlatar Violić istaknula je kako je za ta dva projekta ministarstvo spremno izdvojiti značajna sredstva ne bi li se projekti što prije ostvarili te zajednica od njih imala koristi.

"Kako nas već od druge polovice 2013. godine očekuju fondovi i za projekte kulturne infrastrukture ovo će biti vrlo dobra mjesta za pilot projekte", kazala je dodajući kako je Ministarstvo kulture već formiralo tzv. kontakt točku za EU na kojoj se mogu dobiti sve informacije o fondovima, a sada se radi na organizaciji putujućih timova koji će na terenu davati tehničku potporu u realizaciji značajnih projekata.

Ministrica Zlatar Violić, prije konferencije za novinare obišla je Arheološki park Sopot te posjetila Gradski muzej Vinkovci.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak, koji je prije konferencije za novinare boravio u vinkovačkom drvoprerađivaču "Spačvi", najavio je na konferenciji za novinare kako je država spremna pomoći toj tvrtki kako bi se restukturirala.

"Ne vidim razloga zašto "Spačva" ne bi bila uspješna u poslovanju. Riječ je o izvoznoj tvrtki koja ostvaruje rast prihoda", kazao je rekavši kako "Spačva" dijeli probleme ostalog hrvatskog gospodarstva na čijem oporavku Vlada marljivo i strpljivo radi.

Dotaknuo se i reakcija iz Slavonije na podjelu Hrvatske na dvije statističke regije poručivši kako "neće biti ugrožen niti jedan projekt, niti jedan euro namjenjen Slavoniji iz europskih fondova".

"Vidim da su se u kritikama udružili župani iz HDZ-a i HDSSB-a, svi oni koji su zajedno nastupili mogu imati dva razloga za taj nerazumni nastup. Prvi je da postaju malo pretjerani populisti i da su prerano krenuli u kampanju, a drugi da ne znaju i nemaju pojma što znači podjela regija", ustvrdio je Vrdoljak.

Poručio je kako je došlo vrijeme da se prestane s "demagogijama i prebacivanjem odgovornosti da je netko drugi za nešto kriv"."Dosta je i s lažima i kupovanjem glasova. Treba ljudima otvoreno reći što je istina u brodogradnji, što u tekstilu, što u drvoj industriji i kako će se sutra trebati ponašati", rekao je Vrdoljak koji će uz ministricu Andreu Zlata Violić biti nazočan i večerašnjem svečanom otvorenju 47. vinkovčakih jeseni.

(Hina) xzdra yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙