FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za petak, 14. rujna

Autor: nles
ZAGREB, 14. rujna 2012. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za petak, 14. rujna:

SPLIT - U Splitu se otvara nova zgrada Medicinskog fakulteta, a na svečanosti, na kojoj će biti održana i promocija doktora znanosti, sudjelovat će predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović koji će se obratiti nazočnima (11 sati, Medicinski fakultet u Splitu, Šoltanska 2). Izgradnja nove zgrade Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu stajala je više od 80 milijuna kuna, a troškove je financirala Vlada RH.

LABIN - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović i prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić u sklopu posjeta Istarskoj županiji razgovarat će s predstavnicima Istarske županije i Grada Labina (11 sati, sjedište Grada Labina, Titov trg 11). TV-snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak sastanka, nakon kojeg su predviđene izjave za medije. Predsjednik Vlade i prvi potpredsjednik Vlade zatim će obići Termoelektranu Plomin (12,45 sati), nakon čega su predviđene izjave za medije.

VINKOVCI - Gospodarska obnova i kulturna afirmacija Vinkovaca - tema su konferencije za novinare potpredsjednika HNS-a i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Ivana Vrdoljaka i članice Predsjedništva HNS-a i ministrice kulture Andree Zlatar Violić, u organizaciji vinkovačke podružnice HNS-a (16,30 sati, hotel "Slavonija", Duga ulica 1). Prije konferencije za novinare, ministar Ivan Vrdoljak razgovarat će s Upravom Tvornice "Spačva", a ministrica Andrea Zlatar Violić posjetit će arheološki lokalitet "Sopot" kod Vinkovaca te obići Gradski muzej Vinkovci.

ZAGREB - Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO), na inicijativu i u suradnji s dopredsjednikom Zajednice udruga Hrvatski ratni veterani (ZUHRV), organizira prvu radionicu na temu "Vitalnost hrvatskih branitelja danas, posebno na lokalnoj razini" (10 sati, prostorije HHO-a, Domagojeva 16).

ZAGREB - Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučajevima Hypo i Ina-MOL trebalo bi se nastaviti svjedočenjem Mladena Zlamalika, člana uprave Ine u vrijeme kada je Sanader navodno primio 10 milijuna eura mita za prepuštanje upravljačkih prava hrvatske naftne tvrtke mađarskom MOL-u. Sanaderova obrana tvrdi da bi Zamalik trebao pobiti iskaz bivše predsjednice Uprave JANAF-a Vesne Trnokop Tanta koja je posvjedočila da je mađarski poduzetnik Imre Fazekas, preko kojega je uplaćen novac na račun švicarske tvrtke Roberta Ježića, predstavljao mađarsku tvrtku MOL. Obrana, pak, tvrdi da je Fazekas predstavljao ruski JUKOS te očekuje da svjedok Zamalik to i potvrdi. On je Fazekasa navodno doveo i do bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića zbog projekta Družba Adria (9,30 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

ZAGREB- Suđenje bivšem predsjedniku uprave HEP-a Ivanu Mravku i trojici voditelja tog javnog poduzeća trebalo bi se nastaviti svjedočenjem povratnika iz Australije Rade Buljubašića, zbog čijeg navodno fiktivnog zapošljavanja su se Mravak i ostali i našli na optuženičkoj klupi zagrebačkog Županijskog suda. Mravka, Željka Dorića, Mladena Belju i Aleksandra Bernika tereti se da su Buljubašiću priskrbili nezakonitu korist veću od 600 tisuća kuna, a svoje poduzeće oštetili za oko 760 tisuća kuna. Buljubašić je navodno od svibnja 2006. do kolovoza 2009. primao plaću od HEP-a, iako nije dolazio na posao, a od te državne tvrtke je kupio stan po povlaštenoj cijeni, 70 posto nižoj od tržišne. On je medijima priznao da je ustvari radio u središnjici HDZ-a, no u optužnici se to ne navodi (9 sati, Zrinjevac 5).

VINKOVCI - Glazbeno-scenskom priredbom "U kolu i oko njega" uz nastupe brojnih glumaca, folklornih skupina i tamburaških sastava, u Vinkovcima će svečano biti otvorene 47. vinkovačke jeseni, manifestacija tradicijske kulture koja se ove godine održava od 7. do 16. rujna pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića (21 sat, Trg dr. Franje Tuđmana). Otvorenju Vinkovačkih jeseni prisustvovat će ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. U prvom dijelu priredbe posjetitelji će se podsjetiti na događaj iz 1842. godine kada je grofica Sidonija Erdoedy prvi put na jednoj zabavi tadašnje aristokracije u Zagrebu u salon ne samo uvela kolo, nego ga i povela i plesala. U drugom djelu programa moći će se vidjeti hrvatska kola u izvedbi KUD-a "Slavko Janković" iz Rokovaca i Andrijaševaca, HKPD-a "Matija Gubec" Tavankut (Vojvodina), KUD-a "Šumari" Vinkovci, KUD-a "Bizovac" Bizovac i KUD-a "Jedinstvo" Split, te u završnici svečanosti otvorenja završno kolo iz opere "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca. U sklopu 47. vinkovačkih jeseni održava se pedesetak folklornih, kulturnih, glazbenih, gospodarskih i sportskih priredbi.

ZAGREB - Predstava "Poslije bitke" talijanskog redatelja i autora Pippa Delbona otvorit će službeni dio 10. festivala svjetskog kazališta, tijekom kojega će do 29. rujna biti prikazano šest atraktivnih predstava europskog i američkog autorskog teatra (19,30 sati, HNK, Trg maršala Tita 15). Scenski projekt "Poslije bitke", u izvedbi Delbonove kazališne skupine, sinteza je dramskog, plesnog i glazbenog teatra, a kroz priču o izbjeglicama na Mediteranu pripovijeda o borbi protiv indiferencije koja kontaminira cijelo društvo. Riječ je o djelu koje je prošle godine proglašeno najboljom talijanskom predstavom.

ZADAR - Otvaranje sedmih po redu "Desničinih susreta 2012.". Skup posvećen piscu Vladanu Desnici i njegovom djelu bit održani u Zadru 14. i 15. rujna te u Islamu Grčkom 16. rujna (9 sati, hotel Donat, Majstora Radovana 7). Tema ovogodišnjih rasprava je "Intelektualci i rat, 1939. – 1947. godine".

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će svečano euharistijsko slavlje u kojem će posvetiti župnu crkvu župe Muke Isusove u Vukomercu. Ujedno će biti proslavljena i 40. obljetnice župe. Na svečanosti će nazočiti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (18 sati, Koparska 58).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Milka Ćurković

popodne - Dubravka Dadić

navečer - Srebrenka Parlov

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xsmar ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙