FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Panonski župani statističku podjelu Hrvatske smatraju lošom

Autor: zdra
VINKOVCI, 10. rujna 2012. (Hina) - Novom statističkom podjelom Hrvatske na dvije regije - jadransku i kontinentalnu, narušena je homogenost, a novostvorena kontinentalna regija golemo je područje, čije dodirne točke u rasponu od preko 600 kilometara nemaju ništa zajedničko, istaknuto je na koordinaciji župana i predstavnika regije Panonske Hrvatske, održanoj danas u Vinkovcima.

Župani i predstavnici osam županija Panonske Hrvatske, također su upozorili kako će novom podjelom na dvije statističke regije biti nužno pokrenuti proces izmjene Strategije regionalnog razvoja te definiranja novih prioriteta statističkih regija, što će, kako je ocjenjeno, biti zahtjevan posao.

"Šteta koja je novom podjelom regija učinjena, učinjena je i to na štetu slabije razvijenijih županija. Očekujemo da će nam Ministarstvo regionalnoga razvoja dati smjernice u kojem pravcu da sada djelujemo", kazao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Prema riječima župana Požeško-slavonske županije Marijana Alardovića, županima županija Panonske Hrvatske "jasno je da je s lipnjem, bar što se tiče Vlade RH, završena rasprava o regionalnoj podjeli Hrvatske. Danas smo očekivali predstavnika Vlade s kojim bi razgovarali što i kako dalje, ali se iz Vlade nažalost nitko nije pojavio", izjavio je novinarima Alardović.

U zaključcima koordinacije, podijeljenim novinarima, izražava se nezadovoljstvo što je nova regionalna podjela Hrvatske donesena bez konzultacija sa županijama, a što, kako se navodi, "nije u skladu s osnovnim načelima kohezijske politike EU, Zakonom o regionalnom razvoju i Strategijom regionlanog razvoja".

Također se upozorava kako Panonska Hrvatska nema dovoljno financijskih sredstava za predfinanciranja, sufinanciranje i izradbu skupe projektne i tehničke dokumentacije za projekte iz strukturnih fondova i kohezijskog fonda.

Predlaže se uključivanje županijskih razvojnih agencija pri izradbi novih Operativnih programa za strukturne fondove u razdoblju 2014.-20120. godina, osnivanje Fonda za regionalni razvoj te donošenje Zakon o potpomognutim područjima.

(Hina) xzdra ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙