FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inkret: "samovolju odmetnute Uprave RIZ-a treba hitno prekinuti"

Autor: nbrc
ZAGREB, 12. rujna 2012. (Hina) - Predsjednik Uprave RIZ Odašiljača Robert Inkret reagirao je na danas održani prosvjed radnika te tvrtke priopćenjem u kojem ističe da treba hitno prekinuti samovolju i bezvlađe odmetnute uprave u RIZ Odašiljačima kako bi se spasilo poduzeće.

Stotinjak radnika te tvrtke prosvjedovalo je danas na Markovu trgu tražeći da im Vlada omogući da kroz radničko dioničarstvo (ESOP) postanu većinski vlasnici tvrtke te da USKOK i DORH napokon riješe slučajeve kriminala koje su im prijavili.

Inkret u priopćenju ističe kako su prosvjed "nekolicine radnika" predvodili "odmetnuti" članovi Uprave Milić Bijelić i Stjepan Planinić "koji manipulacijama i zastrašivanjima radnika pokušavaju održati kontrolu nad poduzećem, unatoč odlukama većinskog vlasnika i odbijajući objasniti nastanak višemilijunskih dugovanja tijekom njihovog samovoljnog, a posve nelegitimnog upravljanja poduzećem".

"Odmetnuta Uprava - Bijelić i Planinić se ponaša prema obrascu - poslije nas potop - ako ne uspijemo u svojem naumu da zataškamo sve propuste, onda neka firma propadne, samo da se dokaže kako smo u pravu. I tada ćemo okriviti većinskog vlasnika - državu", tvrdi Inkret dodajući kako je njemu kao predsjedniku Uprave već mjesecima nezakonito zabranjen pristup u tvornicu.

Osvrćući se na skupštinu društva, održanu 31. kolovoza, uz ostalo navodi i kako na njoj nisu prihvaćena godišnja financijska izvješća, izvješća Uprave i Nadzornog odbora, kao ni odluka o pokriću gubitaka iz 2011. u iznosu od 4,8 milijuna kuna, te da razrješnice nisu dobili zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Božo Vučemilović-Šimunović i član Željko Pinturić, te "odmetnuti članovi Uprave" Planinić i Bijelić.

Ističe i kako njih dvojica plasiraju priče o velikim poslovnim uspjesima, ali odbijaju objasniti višemilijunske gubitke u posljednjih par godina, pri čemu iznosi i podatak kako je gubitak u prvoj polovici ove godine iznosio 6,8 milijuna kuna. Inkret tvrdi i da se ne zna u što je i kako utrošeno 88 milijuna kuna svježeg novca uplaćenog 2008. od strane države kao naplata posla u Iraku, da se ne zna ni kako je nastalo novih 40 milijuna kuna gubitka od 2009. do danas, što je iznos koji čini gotovo trećinu RIZ-ovog kapitala.

Osvrćući se na traženja za ESOP-om, navodi kako se pri tom "sustavno i namjerno prešućuje činjenica da su radnici ranije već bili vlasnici dionica koje su prodali tajkunima u jeku privatizacije s početka devedesetih godina prošlog stoljeća, kao i to, da je uz suglasnost malih dioničara provedena dokapitalizacija društva od strane države 2008.".

Inkret među ostalim upozorava i da društvo neuredno podmiruje svoje obveze prema državi te neuredno plaća doprinose radnicima, kako "predstavnici fantomske Udruge branitelja RIZ-a prijete oružjem ukoliko dođe do provedbe legalnih odluka Skupštine društva, u skladu s zaključcima Vlade RH". Pita također čijim se novcem plaćaju zaštitari koji selektivno puštaju djelatnike u poduzeće i zabranjuju ulazak predsjedniku Uprave Inkretu, itd.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙