FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: moguća pozitivna reakcija tržišta na Fitch i ECB

Autor: neba
ZAGREB, 6. rujna 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi već danima vlada oprez, pa ni Fitchovo podizanje prognoze za hrvatski rejting jučer nije potaknulo ulagače, no možda će njihova reakcija uslijediti danas, posebice ako i Europska središnja banka ohrabri investitore na svjetskim tržištima.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,08 posto, na 1.666 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,2 posto, na 908 bodova.

Redovni promet iznosio je 8,75 milijuna kuna, što je oko šest milijuna manje nego prethodnog trgovinskog dana.

Milijunski promet ostvaren je tek dionicom HT-a, 2 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 0,5 posto, na 198 kuna.

„Domaće tržište nije jučer značajnije reagiralo na pozitivne vijesti iz Fitcha. Zanimljivo kako je tako važna vijest za državu naišla na mlaku reakciju tržišta. Indeksi su bilježili tek blage promjene, a i redovni promet dionicama bio je manji od 9 milijuna kuna“, kaže Tamas Nagy, broker u Erste & Steiermaerkische banci.

Rejting agencija Fitch Ratings jučer je revidirala prognozu za hrvatski kreditni rejting s negativne na stabilnu i ujedno potvrdila hrvatski rejting za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti na 'BBB-' i u domaćoj valuti na 'BBB'.

„Vjerujem da je danas moguće pozitivno iznenađenje na domaćem tržištu, nakon što investitorima 'sjedne na mjesto' zadržavanje kreditnog rejtinga i njegova bolja prognoza. A moguće je i da će se preliti pozitivni utjecaj s europskih burzi“, dodaje Nagy.

A na svjetskim burzama vlada oprez uoči današnje sjednice Europske središnje banke. Na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones indeks ojačao 0,09 posto, dok je S&P 500 oslabio 0,11, a Nasdaq indeks 0,19 posto.

U Aziji se jutros trgovalo oprezno, dok su na europskim burzama cijene dionica porasle, jer nada da će čelnici ECB-a predstaviti program kupnje obveznica prezaduženih članica eurozone pozitivno utječe na tržište.

„Europski burzovni indeksi posljednja tri tjedna tavore na istim razinama, dok investitori očekuju odluke središnjih banaka u Europi i SAD-u. ECB bi danas trebao predstaviti svoj plan kupnje obveznica perifernih članica eurozone s ciljem snižavanja troškova zaduživanja radi očuvanja eura. Mnogi investitori nadaju se da će se time riješiti problem dužničke krize u eurozoni“, ističe Nagy.

No, s druge strane sve je više makroekonomskih pokazatelja koji ukazuju na usporavanje rasta najvažnijih svjetskih gospodarstava, dodaje Nagy.

„Pitanje je hoće li nove poticajne mjere središnjih banaka uspjeti oživjeti gospodarstva. U konačnici je moguće da će investitori ostati razočarani“, napominje Nagy.

Inače, Zagrebačka burza provela je redovnu reviziju Crobexa, pa će od 21. rujna u njegov sastav biti uključene dionice Ine i Konzuma, a isključene će biti dionice Instituta IGH i Uljanik plovidbe.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙