FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MORH i ITF potpisali Memorandum o suradnji

Autor: kgab
ZAGREB, 23. kolovoza 2012. (Hina) - Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra i direktor međunarodne fondacije ITF Enhance Human Security Dorijan Maršić potpisali su u četvrtak u Zagrebu Memorandum o suradnji na području zbrinjavanja streljiva i eksploziva.

Riječ je o Memorandumu čija je svrha razvijati suradnju na području demilitarizacije i uništavanja konvencionalnog streljiva i eksplozivnih naprava radi poboljšanja uvjeta skladištenja i upravljanja zalihama streljiva.

"Svrha Memoranduma o suradnji na području zbrinjavanja streljiva i eksploziva, koji smo upravo potpisali s ITF-om, jest razvoj i suradnja između potpisnika ovog sporazuma na području demilitarizacije i uništavanja konvencionalnog streljiva", rekla je Tafra u izjavi za novinare nakon potpisivanja.

Dodala je da ovaj sporazum predstavlja temelj buduće suradnje na području uništavanja konvencionalnog neperspektivnog streljiva i eksplozivnih naprava.

MORH u oružanim snagama ima oko 17.000 tona neperspektivnog UbS-a (ubojita sredstva) te se mora pronaći način za njegovo uništavanje i odgovarajuće zbrinjavanje, istaknula je Tafra.

Po odredbama memoranduma ITF će osigurati novčanu i tehničku potporu MORH-u. Obveza hrvatskog ministarstva je priprema sredstava za uništenje, a ima i pravo nadgledanja samog procesa uništavanja bez obzira gdje će se ono provoditi.

"Prvi projekt za koji se nadamo i vjerujemo da će se temeljiti na ovom memorandumu bit će raspisivanje međunarodnog natječaja za odabir tvrtke koja će dobiti posao zbrinjavanja UbS-a i to na temelju donacije vlade SAD-a u iznosu od 1,5 milijuna dolara", najavila je ona. Po njezinim riječima, taj iznos bi trebao biti dovoljan za zbrinjavanje nešto manje od 4.000 tona viška UbS-a.

Tafra je iskoristila priliku da zahvali američkoj vladi na pomoći koja će se realizirati preko ITF-a i kojom će se "još jednom potvrditi naša obrambena i sigurnosna suradnja koja je svih ovih godina na iznimno visokoj razini".

Maršić je rekao novinarima da će projekt rješavanja problema starih zaliha streljiva u Hrvatskoj trajati otprilike godinu dana.

Komentirajući jučerašnje eksplozije u bivšem vojnom skladištu Pađene kraj Knina, Tafra je rekla da MORH nije zadovoljan stanjem na području zbrinjavanja UbS-a te da se trudi pronaći rješenja u okviru financijskih sredstava koja ima.

Svečanosti potpisivanja Memoranduma nazočili su predstavnici veleposlanstava Sjedinjenih Država i Republike Slovenije.

(Hina) xkga ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙