FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Srbiji više skupova u povodu dana nestalih

Autor: tman
BEOGRAD, 30. kolovoza 2012. (Hina) - U povodu međunarodnog dana nestalih, koji se obilježava 30. kolovoza, u

Beogradu se održava više skupova udruga obitelji nestalih, s kojih su upućeni pozivi vladama zemalja u susjedstvu da poduzmu sve u pronalaženju nestalih i procesuiranju zločinaca.

"Međunarodni dan nestalih je dan kada treba reći da bez obzira na karakter proteklih ratova u regiji i bez obzira na pobjednike i poražene, žrtve zaslužuju posebnu pozornost. I danas nakon više od dva desetljeća na popisu nestalih nalazi se više od 13.000 osoba", rekla je, na konferenciji za novinstvo u četvrtak u Beogradu, predjednica Koordinacije udruga obitelji nestalih Nataša Šćepanović.

Predsjednik povjerenstva srbijanske vlade za nestale osobe Veljko Odalović rekao je na toj konferenciji da Srbija neće odustati od traženja nestalih kao ni od ustrajanja na procesuiranju zločinaca.

Odalović očekuje da do kraja godine predsjednici zemalja u susjedstvu potpišu dokument koji će potaknuti što brže rješavanje svih problema vezanih za nestale.

Inicijativa za obilježavanje 30. kolovoza kao Međunarodnog dana nestalih osoba potekla je od Latinoameričke federacije udruga obitelji zatočenih i nestalih koja je osnovana u Kostarici 1981. godine, a od tada je taj dan priznat u cijelom svijetu.

Ove godine uz potporu Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe ICMP-a obitelji iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije zajedno i organizirano obilježavaju ovaj značajan datum u Beogradu.

ICMP podupire i obitelji te mlade aktiviste koji Međunarodni dan nestalih obilježavaju na Kosovu, te na središnjoj komemoraciji u Mostaru.

ICMP je uspostavljen 1996. godine na summmitu G-7 grupe u francuskom gradu Lyonu.

(Hina) xtman yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙