FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: povratak stagnacije na domaće tržište

Autor: scvi
ZAGREB, 11. rujna 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi indeksi su do podneva bili tek u blagom plusu, no uz slabiji promet nego jučer, što ukazuje na povratak stagnacijskog trenda na tržište.

Crobex indeks oko 12,00 sati bio je u plusu 0,17 posto, na 1.687 bodova, a Crobex10 0,19 posto, na 919 bodova.

Redovni promet dosegnuo je 2 milijuna kuna, što je za otprilike 880.000 kuna manje nego jučer u ovo doba.

„Svakim danom sve je jasnije da se domaća burza vraća u stagnacijski trend. Nakon nešto većih prometa potkraj prošloga tjedna, oni ponovno splašnjavaju, a Crobexi bilježe tek blage promjene. Uz nedostatak domaćih poslovnih vijesti, moguće je da na tržište utječe i oprezno trgovanje na inozemnim burzama, dok investitori iščekuju odluke njemačkog ustavnog suda i Feda“, kaže Nigela Bubalo, brokerica u investicijskom društvu Credos.

Najveći promet do sada je ostvaren dionicom HT-a, 603.000 kuna, pri čemu joj je cijena ojačala 0,25 posto, na 199,49 kuna.

Slijedi dionica Ine, s 395.000 kuna prometa. Cijena joj je porasla 0,08 posto, na 4.200 kuna.

U međuvremenu, iz Ine je objavljeno da je na istražnoj bušotini Đeletovci-1 Zapad otkriveno novo nalazište nafte, a dosadašnji rezultati ispitivanja pokazuju da bi se moglo proizvoditi oko 600 barela dnevno.

Među likvidnijim izdanjima nešto veći pad cijene bilježi dionica Diokija, i to za 2,64 posto, na 20,29 kuna.

Dioki grupa priopćila je jutros da su svi ugovori i sporazumi s turskim investitorom Caliskanom usuglašeni i s njegove strane potpisani, te da je u međuvremenu poslovnoj banci investitora od strane Zagrebačke banke, sukladno odluci Vlade, izdana bankovna garancija.

Tijekom današnjeg dana, a najkasnije sutra, u Diokiju očekuju od Caliskana informaciju o datumu uplate avansa namijenjenog isplatama zaostalih plaća zaposlenika društava Dioki i Dina-Petrokemija, nakon čega će biti u mogućnosti zaposlenike izvijestiti o planiranom datumu isplate plaća, uzimajući u obzir vrijeme potrebno za tehničku pripremu procesa.

Na europskim burzama cijene dionica danas su oslabile jer su se investitori odlučili na dobitonosne prodaje nakon snažnog uzleta, a čekaju i odluku njemačkog ustavnog suda u vezi stabilizacijskog fonda ESM.

Oko podneva frankfurtski DAX, pariški CAC i londonski Ftse indeks bili su u minusu između 0,10 i 0,3 posto.

Očekuje se da će sutra njemački ustavni sud presuditi da je uspostava stabilizacijskog fonda eurozone ESM u skladu njemačkim zakonima.

Mnogo je neizvjesnosti i uoči odluke Feda u četvrtak o daljnjim monetarnim koracima. Tržišta već uračunavaju u cijene dionica novi krug monetarnog popuštanja u SAD-u, no ekonomisti smatraju da su šanse da već ovoga tjedna Fed usvoji stimulativne mjere tek 60 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙