FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi zaronili u crveno

Autor: scvi
ZAGREB, 22. kolovoza 2012. (Hina) - Pod utjecajem dobitonosnih prodaja na europskim burzama, na Zagrebačkoj burzi Crobexi su danas zaronili u crveno, uz nešto veći promet nego jučer.

Crobex indeks spustio se do podneva 0,84 posto, na 1.683 boda, a Crobex10 1,26 posto, na 915 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 3,6 milijuna kuna, što je otprilike 800.000 kuna više nego jučer u ovo doba.

„Vidimo danas malo poboljšanje u vezi obujma trgovanja na domaćem tržištu, no indeksi su zaronili u crveno, uglavnom pod utjecajem inozemnih burzi. Dionica Diokija i nadalje je u najvećem fokusu investitora dok čekaju vijesti o sudbini te grupe“, kaže Nigela Bubalo, brokerica u investicijskom društvu Credos.

Na europskim burzama cijene dionica danas su oslabile pod utjecajem dobitonosnih prodaja nakon solidnog rasta u proteklom razdoblju. Trenutno su pariški CAC, frankfurtski DAX i londonski Ftse indeks u minusu između 0,57 i 1,06 posto.

Na domaćem tržištu, dionicom Diokija ostvaren je do sada najveći promet – 1,6 milijuna kuna. Cijena joj je porasla 7,21 posto, na 22,6 kuna.

Nakon što su prethodnih dana predstavnici sindikata Diokija i Dina Petrokemije najavljivali da su usuglašeni svi potrebni dokumenti za ulazak turskog investitora, tvrtke Caliskan u tvrtku Adriaoil iz sastava Dioki Grupe, te da bi trebali biti potpisani danas, iz Diokija je na Zagrebačku burzu upućena obavijest za investitore u kojoj se potvrđuje da su ti dokumenti "dogovoreni i usuglašeni", dok je usuglašavanje ugovora o proizvodnji i pratećih dokumenata u tijeku.

"Radi korektnog izvješćivanja javnosti, a slijedom raznih napisa i netočnih navoda vezanih uz status ponude turskog investitora Caliskan koja se, između ostalog, odnosi i na stjecanje udjela u društvu Adriaoil SpA, članici Dioki Grupe, želimo obavijestiti javnost da su ugovor o izdavanju jamstva sukladno uvjetima iz Odluke Vlade RH, kao i predugovor između društva i investitora dogovoreni i usuglašeni, te da je usuglašavanje ugovora o proizvodnji i ostalih pratećih dokumenata u tijeku", kaže se u obavijesti.

Potpisivanje seta dokumenata vezanih za tu transakciju planira se "narednih dana", kako bi se pristupilo njihovoj realizaciji i što hitnijem plaćanju avansa potrebnog za isplatu zaostalih plaća zaposlenicima društava Dioki d.d. i Dina-Petrokemija d.d., stoji u obavijesti.

U mirnom trgovanju, nešto veći promet ostvaren je do sada još i dionicom HT-a, u visini od 251.000 kuna. Cijena joj je oslabila 0,53 posto, na 204,52 kune.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙