FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuju se tek blage promjene Crobexa

Autor: scvi
ZAGREB, 21. kolovoza 2012. (Hina) - I danas se na Zagrebačkoj burzi očekuju tek blage oscilacije indeksa, dok bi u većem fokusu investitora mogla ponovno biti dionica Diokija u očekivanju raspleta situacije oko sudbine te grupe.

Od 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Na početku tjedna, Crobex indeks jučer je oslabio, no uspio se zadržati iznad psihološki važne razine od 1.700 bodova. Crobex je završio trgovanje u minusu 0,1 posto, na 1.702 boda, a Crobex10 0,02 posto, na 922 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 6,5 milijuna kuna, otprilike upola manje nego u petak.

Najveći promet ostvaren je dionicom Diokija, 1,78 milijuna kuna. Nakon što je cijeli dan provela u minusu, cijena te dionice završila je trgovanje 23 posto u plusu, na 20,3 kune.

Investitori iščekuju vijesti o daljnjoj sudbini Dine Petrokemije i Diokija. Moguće je da turska tvrtka Caliskan do kraja tjedna uplati predujam od pet milijuna eura za isplatu zaostalih plaća radnicima, što bi bio prvi korak u spašavanju članice te grupe – Dine Petrokemije.

„Ne očekujem danas veće pomake domaćih burzovnih indeksa, a i promet bi mogao ostati nizak, jer zasad nema važnijih objava. U fokusu investitora i dalje bi mogla biti dionica Diokija, dok se očekuje rasplet situacije oko sudbine te grupe“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka Raiffeisenbank Austria.

Kako dodaje, na svjetskim burzama trgovanje je također mirno, a indeksi se kreću u uskom rasponu, uslijed neizvjesnosti oko daljnjih poteza Europske središnje banke usmjerenih ka rješavanju dužničke krize.

Njemački tjednik Der Spiegel tijekom vikenda izvijestio je da će ECB obnoviti kontroverzni program kupovina državnih obveznica. Iz ECB-a je odmah upozoreno da izvješćivanje o odlukama koje još nisu donesene navodi na krive zaključke. I Budesbanka se tome protivi.

Na Wall Streetu su stoga jučer cijene dionica blago oslabile, dok se na burzama u Aziji i Europi investitori ipak nadaju da će ECB poduzeti u rujnu nove korake, pa su cijene dionica blago ojačale.

ECB-ovo Vijeće za monetarna pitanja sastaje se 6. rujna, a ministri financija eurozone sredinom idućega mjeseca.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙