FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija: Lijevi centar u prednosti - ankete

Autor: mhaj
RIM, 10. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Da se izbori u Italiji održavaju danas, talijanska Demokratska stranka lijevog centra dobila bi najveći broj biračkih glasova - 27 posto, a stranka bivšega premijera Silvija Berlusconija Narod slobode manje od 20 posto, pokazali su rezultati istraživanja javnog mišljenja objavljeni u ponedjeljak.

Istraživanje koje je provedeno za list La Repubblicu pokazalo je i veliku potporu Talijana pokretu Pet zvijezda, koji je sa 14,5 posto glasova po popularnosti nadmašio sve ostale manje stranke i postao treći po redu najveći talijanski pokret.

Članovi Pet zvijezda ne žele se nazivati strankom već "slobodnom udrugom građana". Međusobno komuniciraju društvenim mrežama, smatrajući da stranke ne treba financirati. Naziv Pet zvijezda dolazi od pet osnovnih tema u središtu ideologije pokreta: voda kao javno dobro, održivi promet, razvoj lokalne održive proizvodnje, besplatno povezivanje u internet i zaštita okoliša.

Opći izbori će se u Italiji održati u proljeće iduće godine, a premijer Mario Monti koji vodi talijansku vladu kazao je da se ne namjerava ponovno kandidirati i da bi se rado vratio sveučilišnoj karijeri.

Istraživanje za La Repubblicu proveo je institut Demos. Ono je pokazalo da je Berlusonijev Narod slobode izgubio popularnost te da bi za njega u ovome trenutku glasovalo 19,8 u odnosu na ranijih 25,5 posto stanovnika.

(Hina) xmh ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙