FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 9. rujna 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

NIKOZIJA - Europska unija bi mogla uvesti nove sankcije vladi sirijskog predsjednika Bashara al-Assada već idućeg mjeseca, rekli su u subotu diplomati EU-a. Belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynerds rekao je da su se njegove kolege na sastanku u ciparskom ljetivalištu Phapos složili da su potrebne nove sankcije i zadužili Catherine Ashton, visoku predstavnicu za vanjsku politiku, da pripremi prijedloge za razgovore idućeg mjeseca. "Moramo ići dalje u udaru na sirijski financijski sektor i trgovinske aktivnosti", rekao je Reynerds agenciji Reuters nakon sastanka. Ashton je rekla da će EU također pojačati svoje napore u pomaganju izbjeglicama i drugih žrtava sukoba u Siriji i podržati Lakhdar Brahimija, novog posebnog izaslanika UN-a i Arapske lige. "Sankcije se razmatraju", rekla je Ashton na konferenciji za tisak u Nikoziji. "Ne samo treba li uvesti nove sankcije nego i kako osigurati da je njihova provedba odgovarajuća i da se rješava svaka mogućnost njihovog izbjegavanja". Na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Europske unije koji je počeo u petak na Cipru sudjeluje i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

SOLUN - Tisuće Grka okupilo se u subotu na godišnjem sajmu u Solunu prosvjedujući protiv novih smanjenja plaća i mirovina koje traže međunarodni zajmodavci u zamjenu za pomoć koja Grčku treba spasiti od stečaja. Prosvjedi oko 15.000 sindikalista i ljevičara prvi su veliki prosvjedi protiv paketa štednje od 12 milijardi eura koji priprema premijer Antonis Samaras kako bi zadovoljio inspektore Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda koji su u petak stigli u Atenu kako bi provjerili napredak grčkih reformi. Nekoliko je prosvjednika spalilo zastavu Europske unije dok su neki bacali lubenice i breskve iskazujući podršku poljoprivrednicima, no općenito mirni prosvjedi koje je nadgledalo 3500 policajaca protekli su bez izgreda. Idućih se dana u Grčkoj očekuje niz prosvjeda dok će dužnosnici takozvane trojke, koju čine EU, MMF i Europska središnja banka, sastavljati izvješće koje će odrediti hoće li Grčka dobiti iduću tranšu pomoći.

KAIRO - Egipat i Izrael koordiniraju egipatsku veliku akciju čišćenja militanata sa Sinaja u kojoj su 32 osobe ubijene, rekao je u subotu glasnogovornik egipatske vojske, što je prva otvorena izjava o komunikaciji između dvije susjedne države. Pukovnik Ahmed Mohamed Mohamed Ali na konferenciji za tisak u Kairu je rekao da su u operaciji koja je počela 7. kolovoza ubijena 32 "kriminalna elementa" a uhićeno 38 sumnjivih osoba, među kojima i osobe koje nisu egipatski državljani. "Egipat s izraelskom stranom koordinira glede nazočnosti egipatskih oružanih snaga na Sinaju. Oni za to znaju", rekao je. "Slanje oružanih snaga po cijelom teritoriju Sinaja nije kršenje mirovnog sporazuma između Egipta i Izraela". Ali je istaknuo da je "vojna operacija u interesu obje strane". Izraelski diplomatski izvor, koji je zatražio ostati neimenovan, potrvdio je Alijeve izjave i rekao da Izrael i Egipat vode redovan dijalog. Izraelski su dužnosnici privatno izražavali zabrinutost zbog slanja teškog naoružanja na Sinaj, na kojem je po egipatsko-izraelskom mirovnom sporazumu iz 1979. ograničeno razmještanje oružja.

HONG KONG - Hongkonška vlada odustala je u subotu od planova za uvođenje obveznog kineskog školskog programa nakon što su deseci tisuća građani izašli na ulice prosvjedujući protiv, kako smatraju, pokušaja "pranja mozga" učenicima. Odluku da kineski školski program učini dragovoljnim prokineski čelnik hongkonških vlasti Leung Chun-ying donio je samo dan prije izbora za više od polovice hongkonške skupštine od 70 zastupnika. "Ne želimo da trenutno proturječje utječe na škole niti želimo da ono utječe na sklad obrazovnog ozračja", rekao je Leung. "Oni su učinili bitan ustupak", ocijenio je Joseph Wong, bivši visoki vladin dužnosnik i politolog. "Moglo bi se reći prekasno ali bolje ikad nego nikad. Mislim da će to razriješiti spor, možda ne u cijelosti no barem će ukloniti mnogo napetosti... Ovo je veliki dan za civilno društvo Hong Konga".

VENECIJA - Južnokorejski film "Pieta" osvojio je u subotu nagradu Zlatni lav za najbolji film na Venecijanskom filmskom festivalu. "Pieta" redatelja Kim Ki-duka, ultra nasilna priča o lihvaru kojem se suprotstavlja tajanstvena žena koja tvrdi da mu je majka, je bila jedan od favorita za glavnu nagradu među 18 filmova koji su bili u konkurenciji. Nagradu za najboljeg glumca podijelili su Philip Seymour Hoffman i Joaquin Phoenix za njihove uloge u filmu "Master", koji se bavi razdobljem osnivanja scijentološke crkve. Nagradu je primio Hoffman u svoje i Phoenixovo ime a preuzeo je i Srebrnog lava u ime redatelja filma Paula Thomassa Andersona. Posebnu nagradu žirija osvojio je Austrijanac Ulrich Seidl za film "Paradies: Glaube", a kao najbolja glumica nagrađena je Hadas Yaron za ulogu u izraelskom filmu "Ispuniti prazninu". Francuz Olivier Assayas nagrađen je za scenarij političke drame "Apres Mai" a redatelj filma "E Stato il Filglio" Talijan Daniele Cipri nagrađen je za fotografiju.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙