FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PUZ najavio akciju "Sigurno i vješto u prometu"

Autor: lbak
ZAGREB, 5. rujna 2012. (Hina) - Policijska uprava zagrebačka (PUZ) danas je predstavila plan aktivnosti tijekom akcije "Poštujte naše znakove" koja se tradicionalno provodi početkom nove školske godine te najavila akciju "Sigurno i vješto u prometu" za najmlađe sudionike u prometu koji će se sutra na Trgu bana Jelačića natjecati u sigurnom i spretnom upravljanju svojim vozilima.

Načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa Dragan Tokić istaknuo je da je cilj MUP-ove akcije "Poštujte naše znakove" omogućiti djeci nesmetano dolazak u školu kao i povratak kući dodavši da su policijski službenici uoči početka nove školske godine obišli zone svih osnovnih škola, utvrdili nedostatke prometne signalizacije te uputili dopise organizacijama nadležnim za održavanje cesta kako bi se nedostatci uklonili do početka nastave.

Napomenuo je da će u rujnu prioritet policije biti nadzor prometa u zonama osnovnih škola, a osobitu pažnju posvetiti će poštivanju ograničenja brzine kretanja i nepropisnom parkiranju.

Na području PU zagrebačke u 169 osnovnih škola u prvi razred je krenulo oko 11.300 učenika, od kojih 7.900 u 122 škole u Gradu Zagrebu i oko 3.400 u 47 škola u Zagrebačkoj županiji.

Roditeljima prvašića poručio je da zajedno s djetetom prođu put od kuće do škole i upozore ih na moguće probleme te vlastitim primjerom ukažu djeci na pravilno ponašanje u prometu, a djeci da za kretanje koriste samo pločnik, cestu prelaze samo preko zebre i jedino na zeleno svjetlo.

Tokić je rekao da u prvih osam mjeseci ove godine na području PU zagrebačke nije bilo poginule djece, ukupno je ozlijeđeno njih 180, od kojih 18 teško, a 162 lakše. Zabrinjava, kaže, što je najveći broj stradale djece ne kao pješaka, nego kao suputnika u vozilu, najčešće vlastitih roditelja koji djecu nepropisno prevoze.

Viktor Forjan iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa kazao je da je cilj akcije "Sigurno i vješto u prometu", koju po 44. put organiziraju PUZ i Hrvatski autoklub (Autoklub Siget), senzibiliranje javnosti na potrebu tolerantnijeg pristupa i ponašanja za upravljačem, odnosno potrebu za povećanim oprezom u zonama osnovnih škola.

Pozvao je djecu vozače svih dječjih prijevoznih sredstava (bicikla, rola, romobila) u dobi od tri do osam godina da sutra dođu na središnji zagrebački Trg bana Josipa Jelačića te se uz zabavni program natječu u sigurnom i spretnom upravljanju svojim vozilima. Za sve su natjecatelje predviđene nagrade.

Osim natjecanja, bit će organiziran i izložbeni prostor na kojem će prometna policija posjetiteljima predstaviti vozila i opremu koja se koristi u nadzoru prometa.

(Hina) xlbak yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙