FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljen rast cijena nafte u očekivanju poticajnih mjera

Autor: mkuz
LONDON, 4. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Cijena nafte prekoračila je u utorak na londonskom tržištu razinu od 116 dolara po barelu, podržana nadama o novim stimulativnim mjerama središnjih banaka SAD-a i Europe, te sporim početkom proizvodnje u Meksičkom zaljevu nakon uragana Izaka.

Barel sirove nafte na londonskom je tržištu poskupio 30 centi, na 116,08 dolara, nakon što je nakratko dosegnula i 116,36 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 53 centi višoj cijeni od 97 dolara. Američka su tržišta jučer bila zatvorena zbog Dana rada.

Analitičari kažu da su tržišta dobro raspoložena uoči sastanka Europske središnje banka (ECB) u četvrtak i dvodnevnog okupljanja čelnika američke središnje banke u sljedećem tjednu.

"Glavni su pokretač u ovom trenutku očekivanja povezana s ECB-ovom objavom u četvrtak, ulagači tragaju za naznakama novog ciklusa kupnje obveznica. Također očekuju objavu s američkog tržišta rada kako bi vidjeli hoće li podaci biti dovoljno slabi da Fed zadrži vrata otvorena za treći krug monetarnog popuštanja", rekao je Filip Petersson iz SEB Commodity Researcha.

Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi dao je naslutiti da će središnja banka nastaviti s kontroverznim programom kupovina obveznica unatoč protivljenjima njemačke središnje banke. Program bi omogućio kupovine obveznica s rokovima vraćanja do tri godine, naznačio je Draghi prema navodima zastupnika u Europskom parlamentu koji su u ponedjeljak sudjelovali na sastanku nadležnog odbora za monetarnu politiku. To je potpirilo očekivanja da će u četvrtak najaviti pojedinosti novog programa kupovine obveznica prezaduženih članica eurozone.

"Cijene nafte rast će do sastanka ECB-a zahvaljujući nadama o poticajnim mjerama a unatoč slabljenju temeljnih faktora na naftnim tržištima", procjenjuje Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka. Pojasnio je da pogoršanje gospodarskih izgleda ukazuje na narušenu potražnju za naftom u uvjetima obilne opskrbe.

Na američkom tržištu potporu cijenama pružio je pak spori oporavak proizvodnje nakon prolaska uragana Izak. Podaci američke vlade pokazuju da je gotovo 60 posto proizvodnih pogona u Meksičkom zaljevu još uvijek zatvoreno.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte prvog radnog dana u tjednu iznosila 112,11 dolara, što znači da je bila 94 centa viša nego na kraju prošlog tjedna.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙