FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjedok: Džeko je sudjelovao u napadu na Trusinu

Autor: rmav
SARAJEVO, 28. kolovoza 2012.(Hina) - Bivši pripadnik Armije Bosne i Hercegovine Edin Džeko, kojemu se na sudu Bosne i Hercegovine sudi za ubojstva i zlostavljanja hrvatskih civila i ratnih zarobljenika na području Hercegovine, sudjelovao je kao jedan od zapovjednika u napadu na selo Trusina, potvrdio je u utorak u svome iskazu prvi svjedok optužbe Ramiz Bećiri.

On se kao i Džeko tijekom rata borio u sastavu postrojbe "Zulfikar", koje je djelovala pri glavnom stožeru Armije BiH, a u iskazu pred sudom ustvrdio je kako je Džeko bio dijelom zapovjedne strukture te postrojbe kada je ona napala Trusinu u travnju 1993. godine.

Tada su pripadnici Armije BiH ubili šest hrvatskih civila i trojicu zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Bećiri je izjavio kako osobno nije vidio ubojstva zarobljenih Hrvata, no potvrdio je kako je doznao da su se ona dogodila nakon što su u napadu teže ranjena dva pripadnika Armije BiH.

Suđenje Edinu Džeki počelo je ranije ovog mjeseca nakon što su ga krajem 2011. američke vlasti izručile BiH.

Uz Džeku, za zločine u Trusini optuženi su i Zulfikar Ališpago, ratni zapovjednik postrojbe "Zulfikar" te njegov tadašnji zamjenik Nihad Bojadžić kao i još nekoliko vojnika i njima se trenutačno sudi u odvojenim procesima.

Za ratne zločine u Trusini do sada je na pet i pol godina osuđena Rasema Handanović, također bivša pripadnica postrojbe "Zulfikar", koja je priznala svoju odgovornost i obvezala se svjedočiti protiv drugih optuženih, uključujući i Džeku.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙