FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad aktivnosti u njemačkom industrijskom sektoru u kolovozu nadmašio očekivanja

Autor: mpuk
BERLIN, 3. rujna 2012. (Hina/AFP) - Aktivnosti u njemačkom industrijskom sektoru pale su u kolovozu više nego što se prvotno očekivalo, pokazali su konačni podaci tvrtke Markit Economics objavljeni u ponedjeljak.

Konačni podaci pokazali su da je indeks menadžera nabave (PMI) iznosio u kolovozu 44,7 bodova, naprema prvoj procjeni koja je iznosila 45,1 bod. To znači da je ipak viši nego u srpnju kada je iznosio samo 43 boda, što je bila njegova najniža razina u 37 mjeseci.

Najnovija vrijednost još je uvijek ispod praga koji dijeli pad od rasta aktivnosti i ukazuje na ukupno pogoršanje uvjeta poslovanja. Na mjesečnoj razini to je ipak prvi rast PMI-ja od siječnja.

Podaci za kolovoz ukazuju na pad aktivnosti u njemačkom industrijskom sektoru peti mjesec zaredom. Kompanije koje su u kolovozu izvijestile o padu razine proizvodnje uglavnom su to povezale s manjim obujmom novih ali i postojećih poslova.

Smanjeni obujam poslovanja rezultirao je pak opreznijim zapošljavanjem u industrijskom sektoru.

Proizvođači su ujedno izvijestili o popuštanju inflatornih pritisaka i najvećem padu proizvođačkih cijena od siječnja 2010. Izdvajaju se ipak ulazni troškovi, čiji je pad znatno usporio u odnosu na srpanj.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙