FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: u fokusu ECB i izvješće o zaposlenosti u SAD-u

Autor: neba
NEW YORK, 3. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu bi rujan mogao početi većim obujmom trgovanja, kako zahvaljujući završetku ljetne sezone, tako i nadi ulagača u odlučnije mjere Europske središnje banke za suzbijanje dužničke krize.

Dow Jones indeks prošloga je tjedna oslabio 0,5 posto, na 13.090 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,3 posto, na 1.406 bodova, a Nasdaq indeks 0,1 posto, na 3.066 bodova.

Prošlotjedni pad cijena dionica, drugi tjedan zaredom, posljedica je suzdržanosti ulagača dok čekaju hoće li vodeće središnje banke u svijetu uvesti nove mjere za poticanje posustalih gospodarstava.

U petak je u Jackson Holeu na skupu središnjih bankara predsjednik Feda Ben Bernanke ponovio da je američka središnja banka spremna poduzeti nove mjere, ako se situacija u gospodarstvu pogorša, no ponovno je izbjegao jasnije signalizirati kada bi to mogla učiniti.

„Bernanke je kazao ono što se očekivalo. Ostavio je otvorena vrata za daljnje popuštanje monetarne politike, no nije najavio ništa određeno. Ne želi prejudicirati odluke na idućem sastanku čelnika Feda“, kaže Liz Ann Sonders, analitičarka u tvrtki Charles Schwab.

Slijedeća sjednica čelnika Feda održat će se polovicom rujna, pa sada u fokus ulazi Europska središnja banka, koja će sjednicu održati 6. rujna.

Ulagači se nadaju da će čelnici ECB-a pokrenuti program kupnje obveznica prezaduženih članica eurozone kako bi smanjili cijenu njihovog zaduživanja i tako im olakšali izlaz iz dužničke krize.

S nestrpljenjem se očekuje i odluka njemačkog Ustavnog suda 12. rujna o tome je li europski stalni fond za financijsku pomoć u skladu sa zakonima u Njemačkoj, što bi moglo utjecati na ECB-ove planove o kupnji državnih obveznica.

Ovoga će tjedna u fokusu ulagača biti i izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u kolovozu broj zaposlenih porastao za 125.000 te da je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena na 8,3 posto.

„Ako ti podaci ne pokažu da se situacija na tržištu rada znatnije pogoršala, vjerujemo da Fed još neće reagirati, nego će pričekati, spreman na akciju ako se situacija doista pogorša“, kaže Steve Blitz, ekonomist u tvrtki ITG Investment Reserach.

U ponedjeljak se na Wall Streetu ne radi zbog blagdana, a od utorka analitičari očekuju veći obujam trgovanja nego proteklih tjedana kada je, zbog ljetnih godišnjih odmora, bio znatno ispod prosjeka.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙