FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 3. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja iz svijeta do 4,30 sati.

LJUBLJANA

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u nedjelju da o pitanju Ljubljanske banke i njenih hrvatskih štediša treba naći "rješenje koje će odgovarati objema stranama", te zanijekao da postoji pritisci na Sloveniju da što prije ratificira hrvatski pristupni ugovor s EU-om. Komentirajući u nedjelju novinarima na Bledu, na međunarodnoj regionalnoj konferenciji na kojoj će se sutra sastati s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, navode nekih hrvatskih medija kako u Bruxellesu "gube strpljenje" sa Slovenijom koja pitanjem Ljubljanske banke uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, Erjavec je rekao da ne osjeća nikakav pritisak i da se radi o "medijskim pričama". "Potrebno jer naći rješenje koje će odgovarati objema stranama", rekao je u vezi problematike Ljubljanske banke i njenih nekadašnjih deviznih štediša u Hrvatskoj. Podsjetio je da su dvije vlade već imenovale financijske stručnjake za to pitanje koji su se već sastali kako bi napravili inventuru tog problema i predložili vladama moguće rješenje, zato "dijalog treba nastaviti".

BEOGRAD

Vlada Srbije je usvojila je novu instrukciju koja će omogućiti dužnosnicima Srbije sudjelovanje na skupovima na kojima su i predstavnici Kosova pod uvjetima koji su predviđeni sporazumima iz Bruxellesa, priopćeno je u nedjelju navečer. "Ova instrukcija osigurava asimetrično predstavljanje privremenih institucija samouprave u Prištini, i njome je predviđeno da, uz tablu na kojoj je ispisano 'Kosovo *' (Kosovo sa zvjezdicom) u svim pratećim dokumentima tekst fusnote mora biti naveden najmanje pri prvom spominjanju u svakom pojedinačnom dokumentu", navodi se u priopćenju nakon sjednice srbijanske vlade održane u nedjelju. Na skupovima na kojima to ne bude napravljeno srbijanski dužnosnici neće sudjelovati, odnosno napuštat će ih. U fusnoti će se navesti kako "ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je s Rezolucijom UN-a 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde glede kosovske deklaracije o neovisnosti".

SEUL

Osnivač Crkve ujedinjenja, velečasni Sun Myung Moon, umro je u noći između nedjelje i ponedjeljka u dobi od 92 godine, objavila je južnokorejska agencija Jonhap. Južnokorejski milijarder i vjerski vođa hospitaliziran je prije dva tjedna zbog komplikacija nakon upale pluća. Crkva ujedinjenja je objavila u petak, pozivajući se na liječnike, da je Sun Myung Moon ušao u "nepovratnu fazu". Moon je svoj je religijski pokret osnovao 1954. godine u Seulu. Pokret je postao jednim od najkontroverznijih na svijetu i u brojnim zemljama je smatran sektom. Crkva ujedinjenja diljem svijeta okuplja između pet i sedam milijuna vjernika, a najpoznatija je po skupnim obredima "blagoslova" i vjenčanja na kojima sudjeluju tisuće vjernika.

ISLAMABAD

Pakistanska policija uhitila je zbog namještanja dokaza imama Hafiza Mohamada Kalida Kishtija koji je optužio maloljetnu kršćanku Rimshu Masih za svetogrđe islama, objavljeno je u nedjelju. Rimsha, nepismena 14-godišnjakinja koja živi u siromašnoj četvrti na periferiji Islamabada, u zatvoru je već dva tjedna optužena da je istrgnula stranice svete knjige Kurana, što je u Pakistanu kažnjivo djelo. Nakon što je čuo od susjeda optužbe protiv te djevojčice, imam je nahuškao vjernike i vršio pritisak na policiju da ju uhiti. Afera je odmah objavljena u pakistanskim medijima i uzbudila brojne zapadne zemlje. Imam je uhićen u subotu navečer nakon što su njegov pomoćnik Maulvi Zibair i još dvije osobe potvrdile istražiteljima da je imam sam dodao stranice Kurana već zapaljenim stranicama koje mu je donio jedan svjedok, rekao je jedan policijski istražitelj, prenosi AFP. Pomoćnik i svjedoci su molili imama da ne stvara lažne dokaze protiv djevojčice, ali je imam odgovorio da se radi o "jedinom načinu istjerivanja kršćana iz te četvrti".

LISABON

Oko 1200 vatrogasaca pokušavalo je u nedjelju poslijepodne ugasiti nekoliko šumskih požara u središtu Portugala, zbog kojih je prekinut cestovni i željeznički promet u tom dijelu zemlje, doznaje se od službi civilne zaštite. Dvanaest šumskih i požara niskog raslinja haralo je okruzima Santaremom, Viseuom, Leirijom i Aveirom u središtu Portugala. Vatrogascima pomažu stotine vozila i šesnaest protupožarnih helikoptera i zrakoplova. U Portugalu su od početka godine do 15. kolovoza požari uništili više od 70.000 hektara šuma, prema posljednjim podacima Instituta za zaštitu prirode i šuma. Ovog su ljeta dvojica vatrogasaca poginula u požarima u toj zemlji.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙