FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 21 sat

Autor: djan
ZAGREB, 31. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat:

RIM - Talijanski kardinal Carlo Maria Martini, bivši milanski nadbiskup i jedan od istaknutih predstavnika Katoličke crkve u Italiji, umro je u petak u dobi od 85 godina. Martini, koji je godinama bolovao od Parkinsonove bolesti, umro je u isusovačkom samostanu u Gallarateu blizu Milana, u kojemu je živio od 2008., priopćio je njegov nasljednik na mjestu milanskog nadbiskupa Angelo Scola. Martinijevo stanje posljednjih se dana bilo pogoršalo, a Scola je pozvao vjernike da mole za njega. U petak, uoči vijesti o smrti, Vatikan je priopćio da se papa Benedikt XVI. raspitivao o stanju bolesnog kardinala. Martini je bio milanski nadbiskup od 1979. do 2002. i bio je jedan od najistaknutijih predstavnika Crkve u Italiji. Kao milanski nadbiskup bio je na čelu naveće dijeceze u Europi, a isticao se poticajem dijaloga između države i društva. Dugo je vrijedio kao "papabile", odnosno kao onaj koji bi mogao biti izabran za papu.

Unatoč visokoj životnoj dobi i Parkinsonovoj bolesti u konklavama 2005. očito je bilo zagovornika njegova izbora, ali se on tome usprotivio. Martini se često uključivao u javne rasprave o temama poput eutanazije i medicine.

MOSTAR - Vatrena stihija koja guta gustu borovu šumu u petak je ugrozila više desetaka obiteljskih kuća na području Čapljine, zbog čega je zatražena pomoć iz Hrvatske, izvijestila je lokalna vatrogasna postrojba. Gasitelji iz protupožarne postrojbe u Čapljini štite 60-ak kuća u naselju Dretelju, koje su ugrožene pod naletom plamenih jezika koji se pojačavaju zbog snažnog vjetra. Gasitelji nisu u stanju zaustaviti požar koji se širi velikom brzinom, zbog čega su zatražili pomoć helikoptera oružanih snaga BiH i kanadera iz Hrvatske. Jedan krak požara ugrožava i objekte na uzvisni Gradina gdje se nalazi nekoliko radijskih i televizijskih odašiljača. U zaustavljanju požara pomažu pripadnici oružanih snaga BiH i mještani Dretelja. Veliki broj požara aktivan je i u drugim sredinama širom Hercegovine koju više dana prekriva gust dim koji otežava normalno disanje.

MANILA - Potres snage 7,6 pogodio je u petak u blizini obale Filipina, pri čenu su uništene brojne ceste i mostovi, a ljudi su pobjegli na uzvisine u strahu od tsunamija. Središte potresa bilo je u moru ispred istočne obale Filipina, 159 kilometara od grada Guiuana u proviciji Samar, na dubini oko oko 30 kilometara, priopćila je Američka služba geološkog nadzora (USGS). Pacifičko obavještajno središte za tsunami objavilo je upozorenje na opasnost od tsunamija za veći dio regije, ali ga je poslije ograničilo na Filipine i Indoneziju. Lokalni dužnosnici u Samaru rekli su da su u potresu uništene neke prometnice i mostovi, ali zasad nema dojava o mogućim žrtvama. Upozorenje na opasnost od tsunamija najprije je objavljeno za Filipine, Japan, Indoneziju, Tajvan, Papuu Novu Gvineju i druge otoke u Tihom oceanu, uključujući i Havaje.

ZAGREB/NEW YORK - U pucnjavi u petak ujutro u samposluživanju na periferiji New Yorka život su izgubile tri osobe, među njima i pretpostvaljeni napadač, izvijestili su lokalni mediji. Napad se dogodio u četiri ujutro po lokalnom vremenu u jednom samoposluživanju lanca Pathmark u mjestu Old Bridge u New Jerseyu, izvijestila je lokalna televizijska postaja WABC na svojim interentskim stranicama. Zaposlenici su punili police kada je u skladište upao napadač i otvorio vatru na dvije osobe i potom počinio samoubojstvo, rekle su vlasti, izvijestio je WABC. Za sada je napadač neslužbeno identificiran kao 23-godišnji bivši marinac koji je prije napada dva tjedna radio u istom samoposluživanju.

BEČ - Sjeverna Koreja ostvarila je tijekom prošle godine znatan napredak u gradnji atomskog reaktora na laku vodu što bi moglo povećati kapacitete Pjongjanga u proizvodnji materijala za nuklearno oružje, rekla je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u izvješću. IAEA je, na osnovu satelitskih snimki, rekla da su uočene "određene aktivnosti" na lokacijama gdje je Sjeverna Koreja, po izvješćima, izvršila nuklearna ispitivanja 2006. i 2009. No "bez pristupa tim lokacijama agencija ne može osigurati tehničku procjenu svrhe tih aktivnosti i koristi li se nuklearni materijal", kaže se u godišnjem izvješću IAEA. Sjevernokorejski nuklearni program "pitanje je za ozbiljnu brigu", rekla je UN-ova agencija dodavši da stavovi te zemlje glede obogaćivanja urana i gradnje reaktora ostaju "duboko zabrinjavajući".

RIM - Glasnogovornik ruskoga predsjednika Vladimira Putina ocijenio je u petak nedopustivom prijetnju republikanskoga predsjedničkog kandidata Mitta Romneyja, koji je izjavio da će, bude li izabran za amarečkog predsjednika, prema Rusiji biti manje fleksibilan od sadašnjeg predsjednika Baracka Obame. "Moskva i Washington više su puta na razlnim razinama istaknuli kako je nedopustivo da bilateralni odnosi postanu svojevrsne žrtve i taoci predizbornih utrka", rekao je ruski glasnogovornik Dmitrij Peskov, a prenijela novinska agencija Ria Novosti. "Uvjereni smo da to nije dobro. Poznato nam je službeno stajalište Washingtona. Kako je više puta istaknuo predsjednik države, Rusija je željela te i dalje želi razvijati dobre rusko-američke odnose", dodao je. Romney je u četvrtak u govoru održanom na republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Tampi na Floridi rekao kako će, ako uđe u Bijelu kuću, pooštriti odnos prema Rusiji i predsjedniku Vladimiru Putinu. "Pod mojom administracijom naši će prijatelji vidjeti više lojalnosti, a Putin će vidjeti manje fleksibilnosti i više čvrstog stajališta", istaknuo je.

SOFIJA - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso čestitao je u petak Bugarskoj na uspješnom smanjenju proračuna i pozvao je da nastavi napore u tom smjeru, kako bi zadržala povjerenje financijskih tržišta. "Bugarska je podužela važne mjere u cilju konsolidacije proračuna", rekao je Barroso u Sofiji, podsjetivši da ta zemlja više nije na udaru europske procedure za zemlje koje imaju preveliki proračunski manjak. Istodobno je istaknuo "presudnu važnost nastavka tog puta", čime bi Bugarska mogla "očuvati povjerenje financijskih tržišta i stvoriti preduvjete za posuđivanje novca u svijetu uz prihvatljive kamate, čime će financirati svoju budućnost". Također je istaknuo nužnost "poboljšanja uvjeta života (bugarskih građana) i zadržavanje (gospodarskog) rasta Bugarske.

TEHERAN - Sirijska vlada ne bi trebala više koristiti teško naoružanje u borbi sa sirijskim ustanicima, izjavio je u petak u Teheranu na sastanku sa sirijskim premijerom Vaelom al-Halakijem, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. "Podsjetio sam kako bi sve strane trebale prekinuti svaku vrstu nasilja, a glavna je odgovornost na sirijskoj vladi, koja bi trebala prestati koristiti teško naoružanje", rekao je Ban na konferenciji za novinare koju je prenosio iranski program na engleskom jeziku Press-TV. Šef UN-a se na marginama summita nesvrstanih zemalja koji se održava u četvrtak i petak u Teheranu, sastao i sa sirijskim ministrom vanjskih poslova Validom Mualemom. "Svi oni koji opskrbljuju ili mogu opskrbiti borce obiju strana oružjem, trebaju s time prekinuti", rekao je Ban, podsjetivši kako je sirijska vlada dužna štititi civilno stanovništvo. Ban je tijekom sastanka s iranskim čelnicima na marginama summita pozvao službeni Teheran da se angažira na postizanju mira i sigurnosti u Siriji.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙