FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: slek
ZAGREB, 30. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Globalne cijene hrane u srpnju su skočile za deset posto u odnosu na lipanj, kukuruz i soja došle su do rekordne razine, a sve je to posljedica sušnoga ljeta i visokih temperatura i u Sjedinjenim Državama i u istočnoj Europi, objavila je u četvrtak Svjetska banka u najnovijem izvještaju o cijenama hrane. Od lipnja do srpnja kukuruz i pšenica skočili su za po 25 posto, soja za 17, a samo je riža pala za četiri posto, kaže se u izvještaju. Indeks cijena hrane Svjetske banke šest je posto viši u srpnju nego u srpnju prošle godine, a jedan posto viši od prethodnoga vrhunca u veljači 2011. "Cijene hrane znatno su narasle i prijete zdravlju i dobrobiti milijuna ljudi", rekao je predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim. "Afrika i Bliski istok posebno su ranjivi, ali slično je i s ostalim zemljama u kojima su naglo narasle cijene žitarica". Čini se da je vrijeme glavni krivac za rast cijena. Suša u SAD-u izazvala je velike štete na ljetnim urodima kukuruza i soje, kojih je Amerika glavni izvoznik. Sušno ljeto u Rusiji, Ukrajini i Kazahstanu pridonijelo je projekciji pada proizvodnje pšenice. Stručnjaci Svjetske banke trenutačno ne predviđaju ponavljanje 2008., ali negativni faktori kao što su El Nino, nesigurnost izvoznika, loš urod na južnoj hemisferi ili znatno povećanje cijene energenata, mogli bi dovesti do daljeg rasta cijena poput onoga prije četiri godine.

ZAGREB - Mitt Romney u četvrtak će se suočiti s ključnim testom kad se obrati delegatima na nacionalnoj konvenciji republikanaca, što će mu biti prilika da uvjeri milijune Amerikanaca da je sposoban prokrčiti put do gospodarskog oporavka i ponuditi bolje vodstvo od predsjednika Baracka Obame. To će biti Romneyev govor pred najvećom publikom u njegovoj političkoj karijeri, jer će se preko nacionalne televizije milijuna Amerikanaca moći bolje upoznati sa 65-godišnjim bivšinm guverneroma Massachusettsa koji želi biti novi američki predsjednik. Očekuje ga težak zadatak da, ukočen kakav zna biti, opravda slogan potpore "Možete vjerovati Mittu", koji je u utorak navečer odaslala njegova supruga Ann u govoru koji je ocijenjen najznačajnijim koji je ikad održala žena koja bi željela postati prva dama Amerike. Romneyu je snažan vjetar u leđa u srijedu u govoru na konvenciji dao njegov budući potpredsjednik, ako pobijedi na izborima, kongresnik iz Wisconsina Paul Ryan, koji je iskazao najveći polet u dosadašnjem tijeku konvencije.

BERLIN - Novi glavni inspektor njemačke vojske Karl Muellner zauzima se za nabavku bespilotnih letjelica, ističući njihovu učinkovitost u kriznim situacijama, prenijeli su u četvrtak njemački mediji. Korištenje bespilotnih letjelica može se urediti strogim pravilima, izjavio je Muellner u Berlinu, reagirajući na tradicionalne sumnje u Njemačkoj glede opravdanosti i legalnosti korištenja borbenih sredstava, javila je televizijska postaja n-tv. "Ne postoji slučaj gdje se nismo držali pravila što su nam zadana", rekao je. U Afganistanu Bundeswehr raspolaže trima izraelskim bespilotnim letjelicama tipa "Heron 1" što ih je unajmio do listopada 2014. Muellner se zauzima za kupovinu letjelica "Predator" koje američka vojska koristi od 1995. i koje SAD koriste u Afganistanu, što je prema nekim ocjenama sporno u kontekstu međunarodnog prava. Prema navodima medija, u proteklim su godinama kao posljedica korištenja "Predatora" živote izgubile stotine civila. Njemački savezni ministar obrane Thomas de Maiziere smatra međutim da korištenje bespilotnih letjelica s oružjem ne predstavlja problem. One su preciznije od klasičnih borbenih sustava i stoga nanose manje štete, izjavio je de Maiziere prije nekoliko tjedana.

SARAJEVO - Skupina od petnaest državljana Bosne i Hercegovine koji su živjeli u Siriji doputovala je u četvrtak u Sarajevo, nakon što su uspjeli prebjeći u Tursku, potvrdilo je ministarstvo vanjskih poslova BiH. Svi evakuirani bosanskohercegovački državljani doputovali su redovitim zrakoplovnim linijama iz Istanbula u organizaciji generalnog konzulata BiH u tom gradu. U Sarajevo je doputovalo i šest državljana Sirije koji su u rodbinskim vezama s bosanskohercegovačkim državljanima. Kako je navedeno u priopćenju ministarstvo vanjskih poslova, BiH nastavlja pratiti stanje u Siriji i kroz kontakte i suradnju s turskim vlastima organizirano evakuira i osigurava povratak državljana BiH. Prema dostupnim informacijama, u Siriji je do početka oružanih sukoba živjelo oko dvije tisuće državljana BiH.

MADRID - Španjolski premijer Mariano Rajoy i francuski predsjednik Francois Hollande u četvrtak su u Madridu čvrsto stali u obranu eura. "Rajoy i ja privrženi smo euru i od njega se ne odustaje", rekao je socijalist Hollande na zajedničkoj konferenciji za novinare s Rajoyom te najavio francusko-španjolski summit 10. listopada u Parizu. "Želimo da Europska unija ide naprijed", rekao je Rajoy, čelnik (konzervativne) Narodne stranke i poručio "bit ću vrlo jasan: nema koraka unatrag niti za euro, niti za jedinstveno tržište ni Europsku uniju". Četvrto gospodarstvo eurozone, Španjolska je teško pogođena dužničkom krizom i pregovara s partnerima u eurozoni o uvjetima za pomoć u snižavanju troškova zaduživanja iako još nije odlučila uputiti konačan zahtjev. Hollande je pohvalio mjere štednje kojima se Madrid nastoji izvući iz krize. "Uloženi su veliki napori, bolne žrtve podnesene", a "rezultati su već vidljivi", rekao je Hollande, dok je Rajoy obećao "odlučno nastaviti reforme prema najavljenim rokovima".

BEČ - Izvještaj Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) trebao bi pokazati da su Iranci od svibnja proširili, odnosno povećali kapacitet za obogaćivanje urana za najmanje 30 posto, rekli su diplomati, ponovno izražavajući zabrinutost zbog nuklearnih ciljeva Teherana. IAEA bi ovoga tjedna trebala objaviti tromjesečno izvješće o kontroverznom iranskom nuklearnom programu, za koji Zapad i Izrael vjeruju da je namijenjen razvoju atomskog oružja, što Teheran negira. Diplomati sa sjedištem u Beču, iznoseći pojedinosti o onome što vjeruju da će sadržavati izvješće IAEA, kažu da su Iranci dovršili postavljanje još dviju snažnih kaskada - međusobno povezanih mreža sa po 174 centrifuge svaka, od posljednjeg izvješća Agencije u svibnju. Oni kažu kako je moguće da su Iranci postavili i dodatne centrifuge u drugom dijelu podzemnog postrojenja Fordow, koje je duboko ukopano u planinu kako bi bilo što zaštićenije od neprijateljskih napada, no nisu iznijeli pojedinosti o tome. Objekt u Fordowu, gdje Iranci obogaćuju uran do razine od 20 posto koja ih znatno približava razini potrebnoj za nuklearno oružje (85-90 posto), izgrađen je za kapacitet od oko 3.000 plinskih centrifuga - strojeva koji se vrte nadzvučnom brzinom separirajući izotope urana iz uranium heksafluorida, postupno povećavajući koncentraciju radioaktivnog izotopa U-235, kojeg u prirodi u uranovoj rudači ima samo 0.7 posto.

WASHINGTON - Potres magnitude 6,6 stupnjeva pogodio je istočnu obalu Grenlanda u četvrtak, objavio je Američki geološki institut (USGS). Epicentar potresa, koji je u prvim izvješćima imao magnitudu 7,0 stupnjeva, nalazio se 428 km istočno-sjeveroistočno od naselja Ittoqqortoormiit na istoku Grenlanda, a dogodio na dubini od 8,5 km, navodi USGS.

BERLIN - Kabinsko osoblje zrakoplovne tvrtke Lufthanse u petak će početi štrajkati, izvijestili su predstavnici sindikata, prenosi BBC. Sindikat UFO nije objavio gdje će se štrajk točno održati, no šest sati prije njegova početka javnost će o tome biti obaviještena. "Ne želimo omogućiti upravi tvrtke da se pripremi za štrajk i osigura zamjenu za osoblje koje će štrajkati. Radnici Lufthanse nezadovoljni su uvjetima rada. Kabinsko osoblje zahtijeva povećanje plaća od pet posto, koje bi se računalo od siječnja ove godine, a nakon trogodišnjeg nepovećanja plaća. Zadnja ponuda uprave Lufthanse iznosila je 3,5 posto. U Lufthansi radi oko 19.000 članova kabinskog osoblja, a sindikat UFO zastupa ih oko dvije trećine. Sindikat je upozorio da bi štrajk mogao utjecati na otkazivanje više stotina predviđenih letova.

PARIZ - Francuski predsjednik Francois Hollande predstavio je u srijedu plan za zapošljavanje 150.000 mladih u iduće dvije godine, što će država iduće godine sponzorirati s 2,3 milijarda eura, ne bi li povratio povjerenje javnosti u trenutku kada francusko gospodarstvo nastavlja slabjeti, prenosi The Wall Street Journal. "Bitka za zapošljavanje je izazov broj 1 našeg mandata", rekao je Hollande na tjednom sastanku kabineta, kako je prenijela vladina glasnogovornica Najat Vallaud-Belkacem. Plan je jedno od Hollandeovih predizbornih obećanja jer je gotovo svaki četvrti mladi Francuz nezaposlen. U svjetlu kontinuiranog rasta nezaposlenosti i naglog pada Hollandeove popularnosti, francuski parlament počet će se radom 10. rujna, dva tjedna prije nego je bilo planirano, kako bi što prije usvojio plan koji predviđa da država plati veći dio plaća novozaposlenih. Nezaposlenost u Francuskoj iznosi 10 posto (gotovo tri milijuna ljudi), ali gotovo 23 posto među mlađima do 25 godina. Slična situacija je i u drugim europskim državama. U Španjolskoj je nezaposleno više od 52 posto mladih, a u Italiji 34 posto. Po Hollandeovom planu, tvrtke koje zaposle osobu u dobi od 16 do 25 godina na najmanje godinu dana morat će platiti samo 25 posto njihove plaće, a ostatak će pokriti država.

VARŠAVA - U poljskom ministarstvu vanjskih poslova trenutačno je zaposlen 131 bivši suradnik komunističke tajne službe, a sedam od njih obavljaju dužnosti veleposlanika u drugim zemljama, objavili su mediji u četvrtak, prenoseći informacije iz poljskog parlamenta. Podatke o bivšim komunističkim agentima predočila je zamjenica poljskog ministra vanjskih poslova Grazyna Bernatowicz na sjednici vanjskopolitičkog odbora poljskog parlamenta u srijedu, koja je sazvana na zahtjev nacionalno-konzervativne stranke Pravo i pravičnost (PiS). Bernatowicz je podsjetila da zapošljavanje bivših pripadnika komunističke tajne službe nije zabranjeno ako su oni u svojim lustracijskim izjavama naveli da su radili za tajnu službu. Osim toga, ranija suradnja s režimskim tajnim službama sama po sebi ne može biti razlog za davanje otkaza. Prema njezinim riječima, tijekom mandata desno-liberalne Građanske platforme (PO) i Poljske seljačke stranke (PSL) broj bivših komunističkih agenata u ministarstvu vanjskih poslova smanjio se za 98.

ŠANGAJ - U eksploziji u kineskom rudniku ugljena poginulo je 26 rudara, a za 21 se još traga, objavila je agencija Xinhua, u jednoj od najtežih nesreća ove godine u kineskoj rudarskoj industriji u kojoj su takve nesreće teške. Spasilačke ekipe iz drugih rudnika upućene su u rudnik ugljena Xiaojiawan u provinciji Sečuan, iz kojeg je nakon eksplozije u srijedu spašeno 107 rudara, od kojih je 51 poslan u bolnicu, sedam u kritičnom stanju. Nesreće u kineskim rudnicima su vrlo česte zbog nedovoljne primjene zaštitnih mjera i pritiska da se ispune potraživanja rastućeg gospodarstva ali kineske vlasti kažu da je broj žrtava u padu. Po podacima kineske agencije za zaštitu na radu u 2011. poginula su 1973 rudara dok je u 2010. broj smrtno stradalih rudara bio 2433 a 2009. poginuo je 2631.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙