FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nakon 22 mjeseca provedeni rezultati izbora u BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 31. srpnja 2012.(Hina) - Gotovo dvije godine nakon općih izbora provedenih u Bosni i Hercegovini 2010. Livanjska županija, koja je u sastavu Federacije BiH, u utorak je dobila novu vladu čime su napokon provedeni izborni rezultati.

Dvadeset i dva mjeseca trebala su HDZ-u BiH, HDZ-u 1990, Stranci demokratske akcije (SDA) i Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) da postignu dogovor o uspostavi koalicije te da za njegovu provedbu dobiju potporu još jednog neovisnog zastupnika u županijskoj skupštini kako bi imali potrebnu većinu za izglasavanje potpore novoj vladi.

Vlada Livanjske županije rezultat je koaliranja stranaka koje gotovo nigdje drugdje ne funkcioniraju zajedno.

Za premijera je postavljen Nedjeljko Rimac iz HDZ 1990., čija je stranka dobila samo još jedno ministarsko mjesto. Po tri ministarstva pripala su HDZ-u BiH i SNSD-u, dok će SDA imati jednog ministra. Dva HDZ-a su pak za partnera na federalnoj razini umjesto SDA izabrali Socijaldemokratsku partiju (SDP BiH).

Na državnoj su razini HDZ BiH i HDZ 1990., uz SDP, u koaliciji i sa SNSD-om te sa Srpskom demokratskom strankom (SDS) i Savezom za bolju budućnost (SBB).

Unatoč dogovoru o novim parlamentarnim većinama na federalnoj i državnoj razini, izvršna vlast još nije rekonstruirana jer su ustavnim sudovima BiH i Federacije BiH podnesene tužbe koje su taj proces blokirale.

Najavljeno je kako će oba ustavna suda krajem kolovoza razmatrati podnesene tužbe i tek nakon toga moguće je očekivati rekonstrukciju Vijeća ministara BiH odnosno vlade FBiH.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙