FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9:30 sati

Autor: dhai
ZAGREB, 28. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9:30 sati.

NEW ORLEANS

Tropska oluja Isaac s vjetrom koji na mahove premašuje 110 km na sat, napredovala je u utorak ujutro u Meksičkom zaljevu u pravcu Louisiane, za koju je američki predsjednik Barack Obama proglasio izvanredno stanje. Isaac koji bi se trebao pretvoriti u uragan "prije nego dosegne obalu Meksičkog zaljeva" u utorak kasno navečer, prema Američkom centru za nadzor uragana (NHC), trebao bi pogoditi Louisianu, na sedmu obljetnicu razornog uragana Katrina od 29. kolovoza 2005. u kojem je 1.800 osoba smrtno stradalo a načinjeno je desetke milijardi dolara štete. Nova oluja mogla bi izravno pogoditi New Orleans, koji se još oporavlja od Katrine. "To izaziva veliku tjeskobu kod građana New Orleansa. Želim svima reći kako ja sada vjerujem da ćemo biti dobro", rekao je gradonačelnik New Orleansa Mitt Landrieu. Zbog dolaska Issaca vlasti su u nekim područjima izdale naloge za evakuaciju stanovništva, a proizvodnja nafte na platformama u Meksičkom zaljevu je poremećena što je izazvalo rast njezine cijene na burzama.

NHC je upozorio da Isaac može pogoditi gradove i naselja u najmanje tri savezne države u priobalju Meksičkog zaljeva i poplaviti obalu s olujnim plimnim valom visine do 3,6 metara.

HAIFA

Izraelski sud odbacio je u utorak građansku tužbu roditelja američke mirovnjakinje Rachel Corrie, koju je 2003. usmrtio izraelski vojni buldožer tijekom prosvjeda.

"Došao sam do zaključka da nije bilo nemara od strane vozača buldožera", izjavio je sudac Oded Gershon čitajući presudu pred sudom okruga Haifa na sjeveru Izraela. Sudac je ujedno kazao da je istraga vojne policije vođena korektno. Roditelji Rachel Corrie, Craig i Cindy, došli su iz SAD-a kako bi sudjelovali na saslušanju i pratili suđenje uz pomoć prevoditelja. Pratilo ih je 50 prijatelja i simpatizera. Rachel Corrie (23) pregažena je 16. ožujka 2003. vojnim buldožerom dok se protivila s drugim članovima Međunarodnog pokreta solidarnosti i Palestincima rušenju palestinske kuće u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze. Svjedoci, mirovnjaci i Palestinci, tvrdili su da ju je buldožer namjerno pregazio.

PEKING

Dva Tibetanca pribjegla su samospaljivanju na jugozapadu Kine u znak prosvjeda protiv represije Pekinga u kineskim tibetanskim zonama, objavile su u utorak organizacije za zaštitu Tibetanaca. Lobsang Kalsang (18) i Damchoek (17), budistički svećenici, prevezeni su u bolnicu gdje su preminuli od opeklina. Svoj očajnički čin izvršili su u gradu Abi u pokrajini Sečuan, središtu pobune protiv kineskih vlasti. Neposredno prije samospaljivanja uzvikivali su parole protiv represije nad tibetanskom kulturom, izvijestila je organizacija Radio Free Asia citirajući Tibetance u egzilu koji imaju kontakte na licu mjesta. Ukupno je 50 osoba, većinom budističkih svećenika, pribjeglo samospaljivanju ili su to pokušali od početka ožujka 2011. u kineskim zonama koje nastanjuju Tibetanci.

TAMPA

Glenda Murillo Diaz, kći jednog od kubanskih potpredsjednika Marina Murilla, prebjegla je u SAD i sad živi u Tampi, na Floridi, gradu u kojem se održava konvencija Republikanske stranke, izvješćuje u utorak američki dnevnik. Murillo Diaz (24) ušla je u SAD preko Meksika prije nego se nastanila u Tampi, izvješćuje u on line izdanju dnevnik na španjolskom El Nuevo Herald. Dnevnik ne navodi ni datum ni motive egzila kćeri Marina Murilla, zaduženog za nadzor gospodarskih reformi koje provodi kubanska vlada.

MOSTAR

Zbog jednoga u nizu požara koji danima haraju Hercegovinom i čije stavljanje pod nadzor se ne nazire, otežano je prometovanje središnjim magistralnim pravcem M-17 sjeverno od Mostara, izvijestili su u utorak gasitelji. Požar na lokalitetu Aleksin Hana 20-tak kilometara udaljenom od Mostara je većih razmjera i nemoguće ga je u cijelosti ugasiti. Teren je nepristupačan i područje je rizično za gašenje zbog opasnosti od aktiviranja zaostalih mina. Požar se s litica spušta prema magistralnom pravcu M-17, priopćili su iz Profesionalne varogasne postrojbe (PVP) Mostar. Njihovi pripadnici interveniraju kako bi se odvijao promet magistralom te da požar ne bi prešao na drugu stranu prometnice.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙