FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: investitori bez smjernica

Autor: scvi
NEW YORK, 24. kolovoza 2012. (Hin/Reuters) - Američki terminski indeksi danas jasno ne ukazuju na smjer kretanja cijena dionica na Wall Streetu, jer su investitori i dalje podijeljenih mišljenja oko toga hoće li Fed uskoro uvesti nove mjere popuštanja monetarne politike.

Terminski Dow Jones indeks oko 13,00 sati je bio na gubitku 13 bodova, dok je tehnološki Nasdaq bio u plusu 1,5 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 oslabio je 1,9 bodova, i bio je ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Neizvjesnost oko toga hoće li Fed zaista poduzeti treći krug monetarnih poticaja jučer je rezultirala padom S&P 500 indeksa za 11 bodova, na 1.402 boda. Ipak uspio se zadržati iznad psihološki važne razine od 1.400 bodova.

Ne samo investitori, nego i ekonomisti, pa čak i sami dužnosnici Feda podijeljenog su mišljenja oko toga hoće li američka središnja banka poduzeti mjere monetarnog popuštanja.

James Bullard, predsjednik podružnice Feda u St. Louisu, izjavio je da su se od posljednje sjednice Feda makroekonomski pokazatelji ponešto poboljšali. To je tržište protumačilo kao signal da Fed u rujnu neće pokrenuti novi, treći krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike, nego pričekati daljnji razvoj gospodarske situacije.

Međutim, nešto kasnije predsjednik Feda u Chicagu Charles Evans izjavio je da je „mnogo razloga“ za daljnje popuštanje monetarne politike.

Investitori će pratiti i rezultat sastanka grčkog premijera Antonisa Samarasa s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Za nove smjernice iščekuju i objavu podatka o narudžbama trajnih dobara američkoj industriji u srpnju.

I na europskim burzama cijene dionica danas su oslabile, a najvažniji indeksi na putu su prvog tjednog gubitka u zadnjih mjesec dana. Trenutno su londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC u minusu između 0,36 i 0,50 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙