FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Sport u 12,30 sati

Autor: sbil
ZAGREB, 24. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih sportskih događaja do 12,30 sati.

ZAGREB

"Zlatna" na 200 m na olimpijskim igrama u Londonu i zlatna u štafetama 4x100m i 4x200 m američka sprinterica Allyson Felix nastupit će na 62. Memorijalu Borisa Hanžekovića, međunarodnom atletskom mitingu "IAAF World Challenge Zagreb", koji će se održati 4. rujna na stadionu Mladosti uz Savu, priopćeno je iz Hrvatskog atletskog saveza.

Do Londona 26-godišnja Allyson Felix je u svoj zbirci imala zlatnu medalju s OI u štafeti, dva pojedinačna srebra na 200 metara iz Atene i Pekinga i čak osam zlata (ukupno 10 medalja) sa četiri zadnja Svjetska prvenstva. "Dala bi medalje sa svjetskih prvenstava, samo za jedno olimpijsko zlato", izjavljivala je Felix. I u Londonu joj je to i uspjelo. Konačno je ostavila iza sebe Jamajčanku Veronicu Campbell-Brown i slavila na 200 metara. Do kraja Olimpijskih igara, osvojila je još dva zlata u štafetama i pritom pomogla srušiti i jedan svjetski rekord.

U Zagrebu će gledatelji vidjeti veliku zvijezdu, a možda i vrhunski rezultat jer je Allyson Felix ovog ljeta trčala 21.69 na 200 metara, u Londonu je slavila s tek nešto sporijih 21.88. Oba rezultata su najbrži u sezoni.

NEW YORK

Sedmerostruki pobjednik Tour de France Lance Armstrong izjavio je u četvrtak da odustaje od pravne borbe protiv Američke antidopinške agencije (Usada), koja ga optužuje za sustavno dopingiranje, a ta je agencija odmah nakon toga objavila da će mu se oduzeti svih sedam naslova pobjednika najveće biciklističke utrke te da će biti doživotno suspendiran iz profesionalnog biciklizma.

"U životu svakog čovjeka dođe trenutak kada treba reći 'dosta je, to je previše'. Za mene je taj trenutak došao", kazao je Armstrong dodajući da je umoran od pravne bitke i stresa koji mu visi nad profesionalnim i privatnim životom.

Ubrzo nakon toga glasnogovornica Usada-e Annie Skinner je objavila da će se Armstrongu oduzeti svih sedma naslova pobjednika Tour de Francea i doživotno ga suspendirati iz profesionalnog biciklizma.

Glavni direktor Usada-e Travis Tygart je u četvrtak izjavio da će Armstrongu također biti oduzeto sve što je osvojio od 1. kolovoza 1998. "To je tužan dan za sve među nama koji vole sport i naše sportaše", stoji u priopćenju Usada-e.

Armstrong je u četvrtak navečer ponovio da je nevin, ali da odustaje od sudske borbe protiv Usada-e koja ga optužuje za sustavno dopingiranje u razdoblju od 1999 do 2005. godine. Tu je odluku donio nakon što je savezni sud u Austinu odbacio njegovu žalbu, podnesenu prije godinu dana, protiv Usada-e što toj antidopinškoj agenciji ostavlja slobodan prostor da nastavi istragu protiv 40-godišnjeg umirovljenog biciklista. Teksaški biciklist, koji je u jopš jendoj životnoj bici pobijedio rak od kojeg je bolovao, je optuživao Usada-u da nije kompetentna za nastavak istrage te je tražio pravnu arbitražu, ističući kako su njegova ustavna prava prekršena.

Prema riječima Tygarta, "radi se o strašnom primjeru kulture 'osvojiti sve pod svaku cijenu' koja ako se ne kontrolira šteti poštenom, sigurnom i časnom natjecanju, ali je za sve zdrave sportaše to podsjetnik da ima nade za buduće generacije da se natječu bez korištenja droga koje poboljšavaju njihove izvedbe".

Nešto prije toga je Armstrong na svom Twitter profilu objavio da odustaje od borbe protiv Usada-e jer je umoran i jer se želi posvetiti radu svoje zaklade.

"Danas okrećem novu stranicu. Neću se više baviti tim pitanjem s obzirom na okolnosti. Posvetit ću se radu koji sam počeo prije nego sam osvojio Tour de France: služit ću ljudima i obiteljima koji su suočeni s rakom", napisao je Armstrong.

Antidopinška agencija optužuje Armstronga da je koristio zabranjene supstance, EPO i steroide, kao i krvnu transfuziju od 1986.

BARCELONA

Barcelona je sinoć na Nou Campu u prvoj utakmici španjolskog Superkupa pobijedila Real Madrid 3-2, a taj rezultat, iako pokazuje dominaciju Barçe, daje nadu Madrižanima za uzvrat na Santiago-Bernabeu.

U prvom 'el clasicu' ove sezone novi trener Barcelone Tito Vilanova ostvario je dobar uspjeh: njegova je momčad pobijedila golovima Pedra, Messija iz kaznenog udarca te Xavija Hernandeza.

Čak i kada su u drugom poluvremenu igrači Barcelone naišli na jači otpor Reala, ipak su dominirali gotovo cijelu utakmicu. U prvom poluvremenu Real, spor u odnosu na brzu igru Barçe, nije uspio ni jednom zaprijetiti vrataru Victoru Valdesu. Drugo poluvrijeme je Real međutim otvorio pogotkom Ronalda s desne strane (55) i poveo 1-0, no minutu nakon toga je Barcelona golom Pedra materijalizirala dominaciju na terenu. Nakon što je Iniesta srušen Messi je u 70. minuti zabio gol iz kaznenog udarca za 2-1. Iniesta je, proigravši Albiola i Khediru, u 78. minuti lijepo poslužio Hernandeza za 3-1.

Dojam je pokvarila pogreška Valdesa u 85. minuti koju je isloristio Angel di Maria

LAUSANNE

Jamajčanski sprinter Yohan Blake postao je drugi najbrži čovjek u povijesti na 100 metara, aktualni svjetski prvak u ovoj disciplini je na mitingu "Dijamantne lige" u lauseanni trčao 9.69 sekundi, a brže od njega to je uspjelo samo njegovom sunarodnjaku Usainu Boltu i to u dva navrata.

Vrijeme od 9.69 osim Blakea uspio je jednom i to prije tri godine istrčati i Amerikanac Tyson Gay.

Bolt je u Lauseanni nastupio u itrci na 200 metara i pobijedio s novim rekordom mitinga od 19.58 sekundi.

(Hina) xbis ybis

An unhandled error has occurred. Reload 🗙