FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice oslabile u mršavoj trgovini

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 22. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice kliznule su u srijedu s najviše razine u 13 mjeseci pod utjecajem tehničkih rasprodaja, budući da ulagači još uvijek čekaju konkretne poteze ponajprije monetarnih vlasti koji bi ih potaknuli na značajnije kupovine.

Londonski FTSE pao je 1,1 posto na 5.792 boda, frankfurtski DAX za 0,8 posto na 7.030 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,7 posto i iznosio je 3.490 bodova.

Analitičari tumače da su ulagači krenuli u dobitonosne prodaje u očekivanju konkretnijih poteza središnjih banaka širom svijeta, kojima bi se poduprlo gospodarstvo. Pozornost je usmjerena na godišnji sastanak američke središnje banke u Jackson Holeu krajem mjeseca, te na sastanak Europske središnje banke (ECB) 6. rujna. Važna će biti i presuda njemačkog Ustavnog suda o europskom kriznom fondu.

"U rujnu se očekuje niz važnih vijesti. Tržište predviđa nove poticajne mjere u Europi, te moguće produživanje blage monetarne politike u SAD-u", kazao je Jeremy Batstone-Carr iz tvrtke Charles Stanley.

Ciklički sektor, tradicionalno pod pritiskom u nepovoljnim razdobljima za gospodarstvo, pretrpio je u srijedu najveće gubitke. Rudarske kompanije oslabile su u prosjeku 1,7 posto nakon što su loši rezultati BHP Billitona pogoršali raspoloženje. Cijena njegovih dionica pala je 1,7 posto.

Ostali ciklički sektori također su bili na gubitku, pa su dionice automobilskih kompanija pale u prosjeku jedan posto, građevinskih kompanija 1,6 posto a tehnoloških 1,3 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,3 posto, na 9.131 bodu.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙