FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice se stabilizirale nakon jučerašnjeg skoka

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 27. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene dionica na europskim burzama u petak su se stabilizirale nakon jučerašnjeg snažnog rasta, jer je ponovno na površinu isplivala zabrinutost oko političkih prepreka, koje bi mogle spriječiti uvođenje novih poticajnih mjere Europske središnje banke (ECB) u borbi protiv dužničke krize eurozone.

Londonski FTSE bio je oko 13,00 sati 0,01 posto u plusu, na 5.573 boda, frankfurtski DAX je stagnirao na 6.583 boda, dok je parički CAC bio u plusu 0,49 posto, te je iznosio 3.222 bodova.

Glasnogovornik njemačke središnje banke kazao je danas da se Bundesbank i dalje protivi tome da ECB kupuje državne obveznice članica eurozone, ali da nema ništa protiv da se posegne u privremeni krizni fond eurozone i time pomogne spustiti visoke troškove zaduživanja država.

"Bundesbanka nije promijenila svoje stajalište u vezi ECB-ovih intervencija na tržištu u vidu kupovina državnih obveznica. Po mišljenju Bundesbanke, kupovine državnih obveznica od strane neke središnje banke nisu najbolji instrument za suzbijanje krize", izjavio je glasnogovornik, a prenijeli inozemni mediji.

Cijene europskih dionica dan ranije snažno su skočile nakon izjave čelnika ECB-a Maria Draghija da će poduzeti sve potrebne korake kako bi zaštitio eurozonu od kolapsa. Međutim, trgovci i investitori upozorili su da bi taj skok mogao biti kratkog vijeka budući da se europski političari nisu ranije složili oko detalja kako se boriti protiv dužničke krize eurozone.

"Mnogi ekonomisti vjeruju da će ECB-ovo potencijalno rješenje biti kratkoročno i da možda neće osigurati održivo dugoročno rješenje. Jutros smo dobili i podsjetnik na predstojeće izazove, s objavom podatka o ogromnoj stopi nezaposlenosti u Španjolskoj od 24,6 posto“, rekao je Lee McDarby iz tvrtke Investec Corporate Treasury.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je danas 1,46 posto na 8.566 bodova.

(Hina) xmpv ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙