FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9:30 sati

Autor: dhai
ZAGREB, 22. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9:30 sati.

ZAGREB

Spomendanom na žrtve svih totalitarnih režima Hrvatska će se u četvrtak drugu godinu zaredom pridružiti zemljama koje slijede takvu preporuku Europskog parlamenta u svrhu zajedničkog suočavanja s poviješću, a time i u svrhu pomirbe te izgradnje ujedinjene Europe. Dan sjećanja na žrtve totalitarizama koji su obilježili 20. stoljeće obilježava se 23. kolovoza, na dan kada su godine 1939. nacistička Njemačka i staljinistički SSSR potpisali Sporazum Molotov-Ribbentrop, pakt o nenapadanju i podjeli interesnih sfera u istočnoj Europi. Europski parlament izglasovao je 2009. rezoluciju o europskoj savjesti i totalitarizmu i pozvao parlamente i vlade svih država članica Europske unije, država kandidatkinja i zemalja povezanih s EU da tu rezoluciju usvoje i provedu. Odlukom Hrvatskog sabora iz lipnja 2011. godine, 23. kolovoza obilježava se kao spomendan, Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

QUITO

Ekvador je spreman pregovarati o sudbini Juliana Assangea ako Velika Britanija povuče prijetnju da će upasti u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu gdje je osnivač WikiLeaksa potražio utočište, rekao je u utorak ekvadorski predsjednik Rafael Correa. Ekvador je naljutila prikrivena britanska prijetnja da će upasti u veleposlanstvo kako bi bio uhićen 41-godišnji bivši haker koji pokušava izbjeći izručenje u Švedsku koja ga traži zbog navodnog seksualnog prijestupa. Correa je Assangeu ponudio azil i pozvao Veliku Britaniju da mu dopusti odlazak iz veleposlanstva, u kojemu se nalazi već devet tjedana, i otputuje u Ekvador. Ekvadorski predsjednik je rekao da je ipak spreman na dijalog s Britancima. Ekvador je za svoja stajališta tijekom vikenda dobio podršku većine zemalja Južne Amerike.

WASHINGTON

Republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney je krajem srpnja raspolagao sa 60 milijuna dolara više od američkog predsjednika Baracka Obame za izbornu kampanju, prema podacima objavljenim u utorak. Prema mjesečnom izvješću odbora kampanje Baracka Obame, koje je u ponedjeljak navečer poslano Saveznom povjerenstvu za izbore (FEC), sadašnji predsjednik je krajem srpnja mogao računati na oko 124 milijuna dolara, raspoređenih između izbornog stožera i njegove Demokratske stranke. Njegov protivnik Mitt Romney je u istom razdoblju imao na raspolaganju 50 posto veći iznos, ili oko 186 milijuna dolara, naveo je njegov izborni stožer početkom kolovoza.

LOS ANGELES

Naoružani muškarac uhićen je u utorak u Sjedinjenim Državama nakon što je poslao prijeteći e-mail predsjedniku Baracku Obami, rekla je jedna dužnosnica američkog pravosuđa. "Poslao je predsjedniku prijeteću poruku elektronskom poštom", rekla je Emily Langlie, glasnogovornica ministarstva pravosuđa savezne države Washington i potvrdila da je muškarac uhićen u jednom stanu u predgrađu Seattlea. Kada su Tajna služba i lokalna policija stigle u njegov stan da ga ispitaju, pronašli su oružje i on je stavljen u pritvor, dodala je glasnogovornica koja nije identificirala uhićenika niti je precizirala kakve je prijetnje uputio američkom predsjedniku.

BUENOS AIRES

Argentinska nuklearna centrala Atucha 1, ima jedan od 19 reaktora koji su stavljeni pod prismotru OECD-ove Agencije za nuklearnu energiju (NEA), nakon otkrića pukotina u nuklearki Doel 3 u Belgiji, objavio je u utorak u Buenos Airesu argentinski ogranak Greenpeace-a. Atucha 1 je "jedan od aktivnih reaktora čije je reaktorske posude isporučila nizozemska tvrtka RDM", navela je ta organizacija za zaštitu okoliša u priopćenju. Greenpeace smatra da je Atucha, smještena u pokrajini Buenos Aires, "u stanju pripravnosti nakon pukotina otkrivenih u čeličnoj strukturi nuklearne centrale Doel 3 u Belgiji, koju je isporučio isti proizvođač, zbog opasnosti da se radi o grešci u proizvodnji". NEA naglašava na svoj web stranici da prati stanje svih reaktora u svijetu čije je reaktorske posude isporučila tvrtka RDM.

LOS ANGELES

Obitelj Tonyja Scotta rekla je medicinskim istražiteljima da slavni redatelj nije imao tumor na mozgu ili neku drugu smrtonosnu bolest kad je počinio samoubojstvo skokom s mosta u Los Angelesu, a to su potvrdili i preliminarni nalazi obdukcije, objavljeno je u utorak. Ured mrtvozornika okruga Los Angelesa potvrdio je da obdukcija obavljena u ponedjeljak nije otkrila znakove mogućeg tumora na Scottovu tijelu, ali je dodao da su potrebni dodatni testovi kako bi se isključili mogući mikroskopski tragovi bolesti.

"Obitelj nam je rekla da je netočno da je imao neizlječivi tumor na mozgu", rekao je Craig Harvey iz ureda mrtvozornika, dodajući da je obitelj naglasila da Scott "nije imao nikakvu ozbiljniju bolest". ABC je ranije objavio, pozivajući se na "anonimni izvor blizak Scottu" da je redatelj počinio samoubojstvo jer je imao neoperabilni tumor na mozgu.

CAPE CANAVERAL

NASA-in Marsov rover Curiosity, koji je poslan na Crveni planet kako bi istražio je li tamo ikada bio moguć život, u srijedu bi trebao obaviti svoju prvu probnu vožnju po površini planeta. Robotski laboratorij na šest kotača, koji je sletio 6. kolovoza u krater Gale na Marsu, dobit će instrukcije za 30-minutnu vožnju, rekao je voditelj NASA-ine misije Michael Watkins. Curiosity bi trebao voziti oko tri metra, zatim se okrenuti i vratiti na mjesto s kojeg je krenuo ali pod drugim kutem. "Želimo parkirati na mjestu koje smo već istražili, želimo biti iznimno oprezni", rekao je Watkins. Znanstvenici planiraju da se Curiosity u konačnici popne na pet kilometara visoku uzvisinu unutar kratera, poznatu i kao Mount Sharp, kako bi istražio slojeve stijenja koji se uzdižu s relativno ravne površine na koju je robotski rover sletio.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙