FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 19. kolovoza 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

LONDON - Osnivač WikiLeaksa Julian Assange u nedjelju se prvi puta pojavio u javnosti na balkonu veleposlanstva Ekvadora u Londonu i zahvalio svima koji su mu pomogli, te zatražio od Sjedinjenih Država da prekinu "lov na vještice" protiv njega i njegove organizacije. Pred zgradom ekvadorskog veleposlanstva u Londonu došle su ga slušati stotine ljudi. Australac Assange (41), čija je internetska stranica WikiLeaks 2010. objavila 250.000 povjerljivih američkih diplomatskih dopisa stvorivši velike neugodnosti SAD-u i drugim zemljama, suočen je s mogućnošću britanskog izručenja Švedskoj u kojoj ga terete za seksualne prijestupe, što on poriče. Ekvadorski predsjednik Rafael Correa je naznačio da bi Assange mogao surađivati sa Švedskom, ako se daju jamstva da neće biti izručen u treću zemlju. Pritom se misli na SAD gdje bi, u slučaju izručenja, mogao biti suočen s kaznenim progonom, pa čak i smrtnom kaznom, kako tvrde njegovi pristaše.

BEOGRAD - Istraživanje "Europska orijentacija građana Srbije - trendovi", koje je Ured vlade Srbije za europske integracije proveo koncem lipnja, pokazalo je da bi za ulazak u EU glasovalo 49 posto građana, dok bi 25 posto bilo protiv, objavljeno je u nedjelju. Istraživanje je pokazalo da je potpora građana Srbije ulasku u EU dva posto manja u odnosu na posljednje istraživanje obavljeno koncem prošle godine. Najveći postotak onih koji bi glasovali protiv članstva Srbije u EU to bi učinilo jer smatra da to ne bi donijelo ništa dobro Srbiji, te zbog "politike uvjetovanja, ucjena i pritisaka", ali ima i onih koji bi bez objašnjenja tako glasovali. Istraživanje je rađeno prema standardu Eurobarometra, u njemu je učestvovalo 1.034 ispitanika starijih od 18 godina.

DUBAI - Za uspjeh mirovne misije u Sijri nužno je jedinstvo u Vijeću sigurnosti UN-a po tom pitanju, rekao je nedavno imenovani međunarodni posrednik za Siriju Lakhdar Brahimi u nedjelju. Bivši alžirski ministar vanjskih poslova rekao je da je njegovom prethodniku Kofiju Annanu bila uskraćena jednoglasna potpora međunarodne zajednice i da zato nije imao uspjeha. Sirijski predsjednik Bašar al-Asad pojavio se danas u javnosti na molitvi u džamiji Damaska prigodom ramazanskog Bajrama. To je prvo javno Asadovo pojavljivanje nakon atentata u kojem su poginula četiri visoka dužnosnika sigurnosti 19. srpnja.

MARIKANA - Tri dana nakon pokolja u rudniku platine Marikana na sjeveru Južnoafričke Republike, gdje je policija usmrtila 34 rudara, tvrtka Lonmin zaprijetila je u nedjelju da će otpustiti štrajkaše koji se u ponedjeljak ne vrate na posao. Rudari koji i dalje zahtijevaju znatno povećanje plaća, većinom se čine spremni odbaciti taj ultimatum, u znak sjećanja na ubijene kolege. Rudari koji prosječno primaju 400 eura mjesečno, zahtijevaju 1250 eura ili triput više od sadašnje plaće. Istraga bi trebala utvrditi točne okolnosti izbijanja pucnjave. Policija tvrdi da se legitimno branila od rudara koji su nosili mačete i koplja.

KABUL - Afganistanski predsjednik Hamid Karzai i američki ministar obrane Leon Panetta su se u nedjelju tijekom razgovora složili da treba biti oprezniji pri primanju afganistanskih novaka u snage sigurnosti kako bi se smanjio broj iznenadnih napada koje su pripadnici tih snaga izveli protiv vojnika NATO-a, objavio je Pentagon. U najnovijem takvom napadu u petak afganistanski vojnik ubio je dvojicu pripadnika američkih specijalnih snaga, a od početka 2012. godine u takvim je napadima ubijeno 37 savezničkih vojnika, dok je u cijeloj 2011. ubijeno 35 vojnika mirovnih snaga u iznenadnim napadima vojnika afganistanske vojske. Panetta je tijekom telefonskog razgovora zatražio od Karzaija da bolje surađuje s NATO-m kako bi se poboljšale obavještajne aktivnosti i pooštrilo provjeravanje afganistanskih novaka.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙