FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9:30 sati

Autor: dhai
ZAGREB, 19. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9:30 sati.

LONDON

Očekuje se da će osnivač WikiLeaksa Julian Assange u nedjelju tijekom dana dati izjavu za javnost ispred ekvadorskog veleposlanstva u Londonu, u koje se sklonio prije točno dva mjeseca, o diplomatskom sporu u čijem se središtu našao otkako mu je Ekvador odobrio političi azil, izvijestio je BBC. Assangeu prijeti britansko izručenje Švedskoj u kojoj ga terete za seksualne prijestupe, što on poriče. Ekvadorski predsjednik Rafael Correa je naznačio da bi Assange mogao surađivati sa Švedskom, ako se daju jamstva da neće biti izručen u treću zemlju. Australac Assange (41), čija je mrežna stranica WikiLeaks 2010. objavila 250.000 povjerljivih američkih diplomatskih dopisa stvorivši velike neugodnosti SAD-u i drugim zemljama, prvi puta je ušao u veleposlanstvu Ekvadora u Knightsbridgeu, tražeći zaštitu, prije točno dva mjeseca 19. lipnja. Assangea su britanske vlasti upozorile da će biti uhićen kada napusti veleposlanstvo. WikiLeaks je na Twitter profilu objavio Assangeov plan davanja izjave ispred veleposlanstva, no nije potpuno jasno kako će se to dogoditi, napominje BBC. The Sunday Times citira izvore bliske Assangeu koji kažu da bi on bio spreman napustiti veleposlanstvo ako Švedska da jamstva da neće biti izručen SAD-u.

TRIPOLI

Dvije osobe su poginule a više ih je ozlijeđeno u dvije eksplozije koje su u nedjelju ujutro odjeknule u središtu libijskog glavnog grada Tripolija, izvijestila je agencija AFP pozivajući se na izvor iz snaga sigurnosti. "Dvije eksplozije dogodile su se u zoru. Prva blizu Vojne akademije na aveniji Omara al-Mokhtara, a druga u blizini Ministarstva unutarnjih poslova. Ima najmanje dvoje mrtvih i više ranjenih" , rekao je izvor pod uvjetom anonimnosti. Reuters je izvijestio da su mrtvi i ranjeni zabilježeni u eksploziji kod vojne akademije, dok u eksploziji automobila bombe kod ministarstva unutarnjih poslova nije bilo žrtava. To su prvi smrtni slučajevi od eksplozija u Libiji od svrgavanja Moamera Gadafija u 2011.

LES, Japan

Kinesko-japanski teritorijalni spor oko skupine otoka Senkaku ili Diaoyu u Istočnom kineskom moru, zaoštrio se tijekom vikenda iskrcavanjem japanskih nacionalista na otoke i brojnim protujapanskim prosvjedima u više kineskih gradova. Flotila od dvadesetak japanskih brodova s oko 150 osoba doplovila je u nedjelju ispred Senkakua kako bi potvrdila suverenitet Japana nad tim otocima. Desetak nacionalista iskrcalo se na Uotsurijimi, glavnom otoku u arhipelagu, kako bi ondje postavilo japansku zastavu. Otoci Senkaku nenaseljeni su ali su im vode pune ribe a moguće je da bi se iz podmorja mogla crpiti nafta ili plin. "Želim pokazati međunarodnoj zajednici da su ti otoci naši. U pitanju je budućnost Japana", kazao je prije odlaska Kenichi Kojima, lokalni zastupnik iz regije Kanagawe, blizu Tokija.

Ekspedicija je smjesta izazvala protujapanske prosvjede u najmanje šest kineskih gradova, prema agenciji Xinhua. Više od sto osoba okupilo se blizu japanskog konzulata u Guangzhouu pjevajući "Japan, odlazi s otoka Diaoyu", javlja službena agencija. U susjednom gradu Shenzhenu, koji graniči s Hong Kongom, prosvjednici su razvili kineske zastave i uzvikivali parole, prema agenciji koja ne navodi broj prosvjednika. Okupljanja su održana i u Hangzhouu i Qingdaou, Shenyangu i Harbinu, dodaje Xinhua. U petak je Japan protjerao 14 kineskih aktivista koji su u srijedu sudjelovali u iskrcavanju na Senkaku /Diaoyu. Uhićeni se neposredno nakon što su izvjesili kinesku zastavu.

PARIZ

Prisjećajući se smrtonosnog vala vrućine iz 2003. godine, francuska vlada je počela poduzimati mjere opreza dok temperature opasno rastu, objavio je u nedjelju France 24 na svojoj mrežnoj stranici. Meteorološke službe predviđaju rast temperature do 43 stupnja Celzijusa u dijelovima južne Francuske u subotu.

Ministarstvo zdravstva pozvalo je Francuze na oprez, a posebice one koji imaju zdravstvenih problema, među kojima su stariji ljudi. Vladin oprez nije bez razloga. Godine 2003. Francusku je imala najtoplije ljeto u 150 godina i jedno od najsmrtonosnijih. Prema izvješću Senata iz 2004., val vrućine je odnio 14.802 života tijekom prva tri tjedna kolovoza, a većina žrtava bila je starija od 75 godina. Kako bi spriječila ponavljanje takvog scenarija, vlada pomno prati izvješća meteorologa. Ministarstvo zdravstva preporučuje redovito ispijanje vode kako bi se izbjegla dehidracija, a starijima od 65 godina predlaže da budu u redovitom kontaktu s obitelji i da zatraže pomoć u slučaju potrebe.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙