FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: dvla
ZAGREB, 13. kolovoza 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

RIM

Vatikan je u ponedjeljak službeno obznanio da će se zbog curenja tajnih vatikanskih dokumenata suditi bivšem osobnom sobaru pape Benedikta XVI., koji je to omogućio, kao i vatikanskom informatičaru Claudiu Sciarpellettiju, kojemu je ime prvi put objavljeno. U dokumentu od 35 stranica o tom slučaju koji je potresao Svetu Stolicu, Vatikan navodi da je informatički stručnjak suodgovaran jer je prešutio sobarovo postupanje. Gabrieleu (46), koji je bio uhićen u svibnju, a od srpnja je u kućnome pritvoru, sudit će se za tešku krađu i mogao bi biti osuđen na kaznu od šest godina zatvora. Sciarpelettiju će se suditi za prešućivanje, kazao je istražni sudac Piero Bonnet u dokumentu što ga je objavio Vatikan.

BEJRUT

Stravične videosnimke koje prikazuju kako sirijski pobunjenici bacaju tijela s krova zgrade ili pogubljuju protivnike hladnim i vatrenim oružjem, postavljene u ponedjeljak na internet, izazvale su gnjev nevladinih udruga i boraca za ljudska prava. Tri videosnimke na YouTubeu, čija autentičnost nije mogla biti provjerena, niti se može utvrditi datum snimanja, čini se da su snimljene u Alepu. U 17 mjeseci dugom sukobu između režima i pobunjenika u Siriji obje su strane optužene za kršenje ljudskih prava i za ubojstva. Voditelj Sirijskog opservatorija za ljudska prava (OSDH) Rami Abdel Rahman rekao je kako "oštro osuđuje te okrutnosti" bude li potvrđena njihova autentičnost. Jedna od snimaka prikazuje masu koja izvikuje "Alah je najveći" oko tijela na pločniku da bi zatim još tri žrtve bile bačene s krova zgrade.

ANKARA

Oko 7.000 Sirijaca izbjeglo je u Tursku u posljednja tri dana i ukupno ih je sada 60.000, objavila je Turska uprava za hitna stanja u ponedjeljak dok bijesni nasilje u Siriji, a režimu je otkazao poslušnost i sirijski predstavnik za ljudska prava pri Ujedinjenim narodima koji se pridružio oporbi. Posljednjih tjedan dana pojačao se priljev izbjeglica, većinom žena i djece iz Sirije nakon sukoba u Alepu , blizu turske granice. Diplomat koji predstavlja Siriju u UN-ovu Vijeću za ljudska prava u Ženevi istupio je i pridružio se oporbi ocijenivši da ne može na toj dužnosti pomoći sirijskom narodu. "Kada sam osjetio da više ne mogu pomagati sirijskom narodu, morao sam se pridružitti oporbi", rekao je Danny Al-Baaj u telefonskom razgovoru u ponedjeljak za agenciju France presse. "Kada sam sudjelovao u pregovorima o Siriji, radio sam na zaštiti sirijskog naroda, a ne vlade", rekao je Al-Baaj.

DAMASK

Sirijski pobunjenici objavili su u ponedjeljak da su protuzračnom obranom prvi put srušili borbeni zrakoplov MiG 21 na istoku Sirije, no vojni izvor, koji je potvrdio gubitak, pripisao je pad tehničkom kvaru, javljaju agencije uz vijesti da je vojska tenkovima ušla u još jednu ustaničku četvrt Alepa. Neimenovana osoba izjavila je u ponedjeljak da je MiG srušen u gradu Muhasanu, 400 km istočno do Damaska. Vojni izvor na koji se poziva službena agencija Sana pripisuje pad zrakoplova "tehničkom kvaru" koji je paralizirao navigacijske instrumente i prisilio pilota da se katapultira. Pobunjenici su prvi put uspjeli srušiti vojni zrakoplov u 17 mjeseci sukoba u kojima je ubijeno 21.000 ljudi, prema podacima udruga za ljudska prava.

MOSTAR

Vatrena stihija na području Hercegovine više od deset dana nastavlja pustošiti šumska područja i nisko raslinje a u njezino obuzdavanje uključili su se pripadnici europskih mirovnih snaga (EUFOR) koji pomažu loše opremljenim gasiteljima. Nedaleko od Mostara aktivna su tri velika požara na nepristupačnom terenu u južnom i sjeveroistočnom dijelu, a svaki dan gasitelji interveniraju na nekoliko novih požarišta. Od početka kolovoza prijavljeno je čak 126 požara zbog čega vatrogasci apeliraju na građane da ne pale vatru na otvorenome. Mostar je posljednjih dana prekriven pepelom i sivim dimom koji se izvija iznad požarišta. Prema današnjem priopćenju, pripadnici EUFOR-a posljednjih nekoliko dana sudjelovali su u gašenju požara i izviđanju terena kako bi pomogli gasiteljima na području Konjica.

JOHANNESBURG

Najmanje devetero ljudi, uključivo dvojicu policajaca, poginulo je u sukobu između sindikalista kod južnoafričkog rudnika platine kojim upravlja treći proizvođač platine na svijetu Lonmin. Lonmin je objavio da je situacija kod rudnika Western Platinum, 100 kilometara sjeverozapadno od Johannesburga, "eksplozivna". Tvornica radi smanjenim kapacitetom i pod jakom je policijskom zaštitom. Policija je objavila da su dvojica policajaca preminula nakon napada mačetom u blizini rudnika, dok je jedan policajac teško ozlijeđen. Nasilje je izbilo zbog borbe za članove između dominantnog Nacionalnog sindikata rudara i sve popularnijeg Udruženja rudara i građevinara.

PRIŠTINA

Kosovski dnevni list Kosova Sot optužio je misiju Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK) da je uništavala dokaze o brojnim politički motiviranim umorstvima na Kosovu. Kosova Sot u broju od ponedjeljka objavio je, pozivajući se na neimenovane izvore, tvrdnju da je UNMIK 2006. i 2007. uništio dokaze o brojnim političkim umorstvima, a prema pisanju lista dokazi su se uništavali u podrumu kosovskog vrhovnog suda u Prištini. Hilmi Zhitia, koji je u to vrijeme bio glavni državni odvjetnik, izjavio je za list da nije imao utjecaja na to koje će dokumente kosovsko pravosuđe prepustiti UNMIK-u. Prema njegovim riječima, predstavnici UNMIK-a sami su odlučivali koje će dokumente uzeti.

RIM

Olupina kruzera Costa Concordia bit će uklonjena tek krajem proljeća 2013. s mjesta gdje se nasukala ispred toskanskog otoka Giglio, objavila je u ponedjeljak talijanska civilna zaštita. Kruzer, koji se 13. siječnja nasukao blizu luke na Gigliju, trebao je prema ranijim predviđanjima biti uklonjen početkom 2013., a nove prognoze o rokovima dao je talijansko-američki konzorcij Titan-Micoperi koji je zadužen za uklanjanje ogromne olupine. Udruga za zaštitu okoliša Legambiente poručila je istodobno kako je zabrinuta zbog odgode. "Time značajno raste opasnost od onečišćenja mora", izjavio je glasnogovornik Legambientea Angelo Gentili. Platforma duga 120 metara, uz pomoć koje bi se brod trebao ukloniti, prošlog je tjedna postavljena na lijevoj strani olupine. Njezina je zadaća omogućiti bušenje rupa za 30 metarske stupove, koji će biti učvršćeni na morskom dnu. Na njima će se postaviti druga, podvodna platforma, koja bi trebala stabilizirati olupinu kad je se ponovno uspravi.

MOSTAR

Radikalni musliman Mevlid Jašarević, koji je optužen za teroristički napad na američko veleposlanstvo u BiH u listopadu prošle godine, odbio se u ponedjeljak pojaviti na nastavku postupka pred Sudom BiH na kojemu su prvi svjedoci posvjedočili o njegovu ispaljivanju hitaca na zgradu u središtu grada. Kako je izvijestila Federalna televizija (FTV), Jašarević se u ponedjeljak nije pojavio pred sudom BiH nakon što je na raspravi početkom srpnja sudac donio odluku o njegovu udaljenju iz sudnice zbog nepoštivanja te institucije. Po navodima FTV-a, nastavku suđenja nazočili su drugooptuženi u ovom slučaju Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić, koji su izjavili da će poštivati Sud BiH. Svjedok optužbe Mujo Odobašić, koji je na dan napada radio na osiguranju veleposlanstva SAD-a u Sarajevu, rekao je da je Jašarević nasumično pucao po objektu veleposlanstva i ranio pripadnika državne policijske agencije BiH Mirsada Velića.

RIM

Uprava tvornice Ilve u talijanskom Tarantu, najveće čeličane u Europi, i talijanska vlada obećale su da će učiniti sve kako bi se spriječilo njezino zatvaranje nakon što je sud naložio prekid rada zbog "ekološke katastrofe". Stotinjak radnika blokiralo je u ponedjeljak ujutro na tri sata nacionalnu cestu broj 7, koja povezuje taj grad u Pugliji s ostatkom Italije, u znak prosvjeda protiv mogućeg zatvaranja tvornice, a sličan prosvjed najavljen je i za utorak. "Podnijet ćemo žalbe svim mogućim instancama protiv odluke suda", rekao je Mimmo Panarelli, glavni tajnik Fim-a, sindikata radnika u čeličnoj industriji. Sutkinja Patrizia Todisco u petak je zabranila Ilvi da nastavi s radom u sektoru visokih peći zbog izvješća koja su dokazala preveliku smrtnost u Tarantu povezanu s velikim zagađenjem, među ostalim i dioksinom.

LJUBLJANA

Hoteli i općinski koncesionari na slovenskoj obali više neće smjeti naplaćivati ulaznice na "svojim" plažama, osim ako se ne radi o uređenim kupalištima i bazenima koje su sami sagradili, objavilo je u ponedjeljak slovensko ministarstvo za okoliš i prostor. Nakon učestalih žalbi građana zaključen je inspekcijski postupak protiv više koncesionara priobalnog zemljišta koji su kupačima naplaćivali ulaznice od dva do četiri eura za dolazak na morsku obalu, što je protivno ustavu i zakonu o vodama. Prema zakonu, u Sloveniji su more i priobalje u dubini 25 metara od mora javno dobro na koje se ne smije priječiti pristup građanima za kupanje i rekreativnu djelatnost, a prekršitelji načelno mogu biti kažnjeni: pravne osobe globom do 125.000 eura, a privatne osobe do 1200 eura.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙