FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Olimpijada: Oprosti Obama, ali kraljica je "najzlatniji" državnik

Autor: bcav
LONDON, 13. kolovoza 2012. (Reuters) - Američki predsjednik Barack Obama može mirno spavati znajući da je njegova zemlja osvojila najviše medalja na Olimpijadi u Londonu, ali mogao bi ga uznemiriti podatak da je kao državnik na drugom mjestu, iza britanske kraljice Elizabete II.

Zahvaljući tome što je formalno državni poglavar 16 zemalja, kraljica Elizabeta je državnica čiju su sportaši osvojili najviše zlata na Olimpijskim igrama i to u godini obilježavanja njezina dijamantnog jubileja. Kraljičinih 48 nasuprot Obaminih 46 zlatnih medalja.

Uz britanskih 29 zlata, tu je sedam zlatnih medalja Australije, pet Novog Zelanda, četiri Usaina Bolta i njegovih kolega s Jamajke te po jedna s Bahama, Kanade i Grenade.

Velika Britanija stotinama je godina vladala najvećim dijelom svijeta, uključujući i SAD koji se za neovisnost izborio ratom u 18. stoljeću.

Kraljica Elizabeta, koja je na prijestolje došla nakon smrti svoga oca Georgea VI., morala se tijekom svoje 60.godina duge vladavine oprostiti od većine britanskih kolonija diljem svijeta.

(Hina) xbcav ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙